Κείμενο – φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 δεν ανιχνεύεται μόνο μέσα από βιβλία ή επισκέψεις σε τόπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Αγώνα. Αντικρίζοντας τα όπλα, τα όργανα και τα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Ήρωες της Επανάστασης, ερχόμαστε πιο κοντά στα γεγονότα. Το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα είναι ένα από τα Ελληνικά Μουσεία που μας δίνει την ευκαιρία να ‘συστηθούμε’ με τους πρωταγωνιστές του 1821, μέσα από τα πλούσια εκθέματα που του έχουν εμπιστευτεί απόγονοι των ίδιων των Ηρώων.
Περήφανοι και ευγνώμονες κοιτάζουμε το τηλεσκόπιο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, την πυξίδα και το κομπολόι του Ανδρέα Μιαούλη, το χειρόγραφο της μελοποίησης του ‘Ύμνου εις την Ελευθερία’ από τον Νικόλαο Μάντζαρο, τη σημαία με την επιγραφή ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ που ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, νησιώτικες σημαίες με το σύνθημα ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ, γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές, ιστορικά έγγραφα κλπ.

Παράλληλα, τα ζωγραφικά έργα ζωντανεύουν σκληρές μάχες, ναυμαχίες αλλά και τα πρόσωπα Ελλήνων Ηρώων, οπτικοποιώντας μοναδικά γεγονότα που έκριναν την πορεία προς την ανεξαρτησία του Έθνους μας. Ανάμεσα τους ο Όρκος των Αγωνιστών με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η αγέρωχη μορφή του ήρωα-μάρτυρα Αθανάσιου Διάκου αλλά και ο Λόρδος Μπάιρον ντυμένος με παραδοσιακή ελληνική ενδυμασία και φόντο την Ακρόπολη.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «1821 πριν και μετά», που διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments