Το Κιλκίς είναι μια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, σε απόσταση μόλις πενήντα χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Ο νομός συνολικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικά, ωστόσο έχει κάποια «διαμάντια» που αν τα εκμεταλλευτεί και τα προβάλει μεθοδικά, μπορεί να προσελκύσει αρκετούς Έλληνες και ξένους τουρίστες. Ένα από αυτά είναι και το περίφημο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του ομώνυμου λόφου, σχεδόν μέσα στην πόλη! Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων, που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά, ενώ μελέτες έχουν αποδείξει και τις θεραπευτικές του ιδιότητες ειδικά σε πάσχοντες από άσθμα κ.α.

Επιπλέον παρουσιάζει και μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, αφού εκεί βρέθηκαν περισσότερα από τριακόσια δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση ηλικίας από 10.000 έως 100.000 χρόνων. Λίγα μέτρα από το σπήλαιο, ξεκίνησε να λειτουργεί πριν κάποια χρόνια, ή πιο σωστά να υπολειτουργεί και το Μουσείο Παλαιοντολογίας Κιλκίς. Θέλει αρκετή δουλειά ακόμη ώστε να καταστεί «προτεινόμενο», ωστόσο γίνονται φιλότιμες προσπάθειες τόσο από το Δήμο Κιλκίς όσο και από άλλους φορείς ώστε να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα. Χώρος υπάρχει αλλά όχι προσωπικό, ενώ είναι επιτακτικός ο εμπλουτισμός του με επιπλέον εκθέματα και διαδραστικά μηχανήματα. Η αναβάθμισή του θα προσέλκυε πλήθος τουριστών αλλά και μαθητών από Ελλάδα και διπλανές χώρες σε συνδυασμό με το σπήλαιο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων. Έτσι η τοπική πολιτιστική εταιρία με τίτλο «Όμιλος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς», διοργανώνει σήμερα  Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση σχετικά με το σπήλαιο, το μουσείο και τα παλαιοντολογικά τους ευρήματα, αλλά και τις πολιτισμικές διαδρομές για τη χλωρίδα του Κιλκίς.

Δείτε εδώ παλαιότερο αφιέρωμα στα Omorfa Taxidia:

https://omorfataxidia.gr/travel/omorfa-taxidia-sto-perifimo-spileo-agiou-georgiou-sto-kilkis/?fbclid=IwAR1bJBRNibUBdpfeK02u6prinAWd-sq03pdxAjnK53NUNja-55OfWLLlGIU

Omorfa Taxidia. Στο περίφημο Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς! (δείτε άλμπουμ)

https://omorfataxidia.gr/…/omorfa-taxidia-sto-perifimo-spi…/

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments