Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Η περιήγηση στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Θεσσαλονίκη δεν σταματούν και αυτή τη φορά επισκεπτόμαστε την πασίγνωστη σε όλους μας Καμάρα. Η Αψίδα του Γαλερίου είναι από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης των κατοίκων της πόλης και, μαζί με τον Λευκό Πύργο, τα πιο διάσημα αξιοθέατα για τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται δίπλα στην οδό Εγνατία στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην Ροτόντα.
Χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ για τον αυτοκράτορα Γαλέριο ώστε να τιμηθεί για τη νίκη του στον πόλεμο ενάντια στους Πέρσες. Στην αρχική της μορφή διέθετε τέσσερις κύριους ογκώδεις πεσσούς και τέσσερις δευτερεύοντες και έφτανε ως τις πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου. Σήμερα, σώζονται μόνο οι δύο κύριοι και ένας δευτερεύων. Πάνω τους είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ανάγλυφες παραστάσεις με τις οποίες κοσμούνται. Αναπαρίστανται μάχες των Ρωμαίων κατά των Περσών, φυσικά επιδεικνύοντας την υπεροχή των νικητών και παρουσιάζοντας τον αυτοκράτορα μεγαλοπρεπή ακόμη και στο μέγεθος σε σύγκριση με τους Πέρσες τους οποίους κανείς αντιλαμβάνεται μόνο από την ανατολίτικη ενδυμασία τους. Η τέχνη είναι αφηγηματική και διακοσμητική.
Ο σκοπός του χτισίματος του θριαμβικού τόξου δεν ήταν πρακτικός αλλά τιμητικός και αναμνηστικός. Άλλωστε και σήμερα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αυτό όμως δεν ίσχυε πάντοτε αφού μέχρι το 1954 κάτω από την Καμάρα περνούσε το τραμ και αυτοκίνητα! Το 1988 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Καμάρα, είναι από τα πιο αγαπητά μνημεία της Θεσσαλονίκης για τους ντόπιους, τους φοιτητές και τους επισκέπτες της και παίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης όχι μόνο ιστορικά αφού αναφέρεται και σε πολλά τραγούδια. Όλες τις ώρες της ημέρας κατακλύζεται από κόσμο που είτε συναντιέται εκεί, είτε κάθεται κοντά της και απολαμβάνει τον καφέ του, είτε φωτογραφίζεται με θέα την επιβλητική αψίδα.

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments