Εδώ και πολλά χρόνια, πολλά μουσεία όπως το Αρχαιολογικό της Θεσσαλονίκης, αλλά και εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως των Δελφών και της αρχαίας Ολυμπίας, έχουν κλειστά τα αναψυκτήρια τους. Δηλαδή έναν χώρο απαραίτητο, καθώς ο τουρίστας θα κάτσει να ξεκουραστεί, να πιει και να τσιμπήσει κάτι, κοντολογίς να ξοδέψει περισσότερα χρήματα στις διακοπές του στην Ελλάδα, κάτι που είναι το ζητούμενο.
Γιατί δεν λειτουργούν; Γιατί κάποτε έληξαν οι συβάσεις με τους ενοικιαστές τους ή τα εγκατέλειψαν. Έκτοτε η καταστροφική γραφειοκρατία, ένα σύστημα με πολλά κενά που τα εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι, και ένας Οργανισμός (Ταμείο αρχαιολογικών Πόρων) διαχρονικά κατώτερος των περιστάσεων, τα κράτησαν κλειστά, σαν να περισσεύαν τα έσοδα σε κράτος και άλλους φορείς από τη δραστηριότητα τους. Μιλάμε για εκατομμύρια σε ευρώ και δυσφήμιση.
Δεν είναι τυχαίο, πως μια παλιότερη έρευνα, έδειξε πως ένας επισκέπτης ξοδεύει στην Γαλλία κατά μέσο όρο περίπου 25 ευρώ σε κάθε επίσκεψη του σε μουσείο, ενώ στην Ελλάδα λιγότερα από εφτά. Από τότε που έγινε η έρευνα λίγα άλλαξαν και όχι προς το καλύτερο.
Τα γράφουμε όλα αυτά γιατί, ω του θαύματος, ολοκληρώθηκαν Αυγουστιάτικα οι διαγωνισμοί για τα αναψυκτήρια της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών, που έχουμε ξεχάσει πότε ήταν ανοιχτά την τελευταία φορά.
Ωστόσο με ενοίκια (σύμφωνα με την Διαύγεια) 29.662,62 και 14.100 ευρώ το μήνα αντίστοιχα, η επιβίωση τους είναι δύσκολη, καθώς η επισκεψιμότητα έχει πέσει κατακόρυφα λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Subscribe
0 Comments