Αν νομίζετε ότι οι αρχαιότητές μας είναι το δυνατό χαρτί της χώρας μας, γελαστήκατε. Οι τοπικές αρχές, τουλάχιστον αυτές της κοινότητας Φούρκας του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, έχουν αντίθετη γνώμη. Και να γιατί. Πριν από 18 περίπου χρόνια, στη διάρκεια εργασιών για την ανάπλαση δημοτικής έκτασης στη Σκάλα Φούρκας, ανακαλύφθηκαν τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, και συγκεκριμένα βασιλικής εκκλησίας του 6ου αιώνα. Η αρχαιολογική υπηρεσία, μετά την ανασκαφή, περιέφραξε τον χώρο, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως αρχαιολογικό πάρκο από το 1998 και υπό κήρυξη αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο 2014 του δήμου Κασσάνδρας.

Για την κοινοτική αρχή, ωστόσο, τα παραπάνω δεν έχουν και τόση αξία… Ο χώρος εκμισθώθηκε σε επιχείρηση ψυχαγωγικών παιχνιδιών, η οποία, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, εγκαταστάθηκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες στη χώρα μας, σε μία περιοχή που βουλιάζει αυτή τη στιγμή από ξένους τουρίστες; Τα ιστορικά μνημεία μας; Ή το τρενάκι, το ταψί και τη ρόδα που γυρίζει, υπό τους ήχους πάντοτε επιτυχιών από τα λαϊκά μαγαζιά της εθνικής οδού;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments