Ποιον αρχαιολογικό χώρο να πρωτοεπισκεφτείς άραγε, στην Ελλάδα; Την Ακρόπολη; Την αρχαία Ολυμπία; Τις Μυκήνες, την Κνωσσό, την Πέλλα, τη Βεργίνα, του Φιλίππους και τόσα άλλα; Και πώς να ξεπεράσεις τα στερεότυπα του παρελθόντος του τύπου: «Έλα μωρέ μερικές πέτρες στο πουθενά είναι. Τι να μας πει τώρα το Παλατιανό και το κάθε Παλατιανό; Όλα ίδια είναι πάνω-κάτω… Επισκεφτήκαμε τα καλύτερα φτάνει…»
Κι όμως το ταπεινό Παλατιανό ( ίσως Αρχαίο Ίωρον) στο Νομό Κιλκίς, είναι ένας τόπος που έχει αύρα αλλά και μαγνητισμό, προσφέρει μια απίστευτη θέα που σε γαληνεύει, έχει ένα παράξενο μόνιμο δροσερό αεράκι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, σε συνδυασμό με το εξαίρετο περιβάλλον του ορεινού όγκου των Κρουσσίων (το Δύσωρον όρος της αρχαιότητας). Ήταν μια ρωμαϊκή ορεινή πολιτεία αμφιθεατρικά κτισμένη στη δίοδο των Κρουσίων και με εξαίρετη πανοραμική θέα, στους κατάφυτους λόφους και την πεδιάδα της αρχαίας Κρηστωνίας στη λεκάνη του χρυσοφόρου Γαλλικού ποταμού.

Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μια όμορφη εκδήλωση με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς και σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Γερακαριού-Παλατιανού. Με αφορμή την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού, η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη και η αρχαιολόγος Μαρία Φαρμάκη ξενάγησαν και ενημέρωσαν εκπροσώπους φορέων του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, αλλά και πλήθος κόσμου.
Σε αυτό τον αρχαίο οικισμό υπάρχουν πλακόστρωτοι δρόμοι, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ευρύχωρες κατοικίες με αποθηκευτικούς και υπαίθριους χώρους, εργαστήρια κεραμικής αλλά και λατρευτικοί χώροι. Εντυπωσιακό το τιμητικό ηρώο εντός της πόλεως, μιας επιφανούς οικογένειας όπου τα πρωτότυπα αγάλματα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς.
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1961 και τα ευρήματα που βρέθηκαν, φανερώνουν κατοίκηση της περιοχής από τον 10ο π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα. Κυριότερες ασχολίες των κατοίκων ήταν τόσο η γεωργία και η κτηνοτροφία, όσο και το εμπόριο λόγω των νομισμάτων που βρέθηκαν από άλλες πόλεις της Μακεδονίας. Η θέση της πόλης ήταν στρατηγική αφού έλεγχε το μοναδικό φυσικό πέρασμα, που οδηγούσε από την Κρηστωνία στην Παρορβηλία και τη Σιντική (σήμερα από το Κιλκίς στην Κερκίνη και το νομό Σερρών).

Όπως δήλωσε η κ. Στρατούλη, προγραμματίζονται διάφορες μελλοντικές δράσεις για την προβολή αυτού του χώρου, όπως τον Αύγουστο με μια βραδινή μουσική εκδήλωση κ.α.

Info…
Η απόσταση του Παλατιανού από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη είναι 18 και 74 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments