Τη συλλογή του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το ελληνικό και διεθνές κοινό που θα επισκεφθεί το νέο Μουσείο στο νησί της Ρόδου που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό σε έναν εμβληματικό χώρο εντός του μεσαιωνικού τείχους, στην «Κολόνα» της Παλιάς Πόλης, δεξιά από τη Θαλασσινή Πύλη. Φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού αλλά και εφαλτήριο για τη γνωριμία του επισκέπτη με μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, τα επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας.
Σκοπός του Μουσείου είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας. Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους.
Επιστημονικό προσωπικό θα πραγματοποιεί βιωματικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μουσειακές διαδρομές για άτομα όλων των ηλικιών και για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στο χώρο θα λειτουργεί επίσης Πωλητήριο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν χειροποίητα μοντέλα παραγωγής του μουσείου, αντίγραφα των εκθεμάτων όπως ένα ακριβές ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το φορητό ηλιακό ωρολόγιο του Παρμενίωνος, τον τετράντα του Ιππάρχου, αρχαιοελληνικά παιχνίδια, κ.ά.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments