Αν για κάποιο λόγο βρεθείτε το αεροδρόμιο της Αθήνας θυμηθείτε να επισκεφτείτε μια πολύ σημαντική φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο.
Την συνδιοργανώνουν η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών με σκοπό να τιμήσουν την 80ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης,

Έχει τίτλο «Φίλοι και Συμπολεμιστές – Φόρος τιμής στους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν ανάμεσα στους Αυστραλούς και τους Έλληνες στη Μάχη της Κρήτης» και φιλοξενείται στο επίπεδο των Αφίξεων, στην Intra-Schengen περιοχή. Προβάλλεται σε επιλεγμένες οθόνες του αεροδρομίου ως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Μέσα από 59 μοναδικά φωτογραφικά τεκμήρια από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου της Αυστραλίας, η έκθεση επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στη Συμμαχική εκστρατεία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 1941 και καταλήγοντας στη Μάχη της Κρήτης (21 Μαΐου – 1 Ιουνίου 1941). Η Μάχη της Κρήτης, στην οποία Έλληνες, Αυστραλοί, Βρετανοί και Νεοζηλανδοί Συμμαχικοί Στρατιώτες πολέμησαν μαζί για την υπεράσπιση της Κρήτης, κατέχει εξέχουσα θέση στην κοινή πολεμική ιστορία της Αυστραλίας και της Ελλάδας και συμπυκνώνει τον πυρήνα των κοινών αξιών των δύο χωρών, την ακλόνητη αφοσίωσή τους στην ελευθερία. 80 χρόνια μετά, οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν εκείνη την περίοδο παραμένουν το ίδιο ισχυροί και οι Αυστραλοί παραμένουν ευγνώμονες στους Έλληνες, και ειδικά στον λαό της Κρήτης, για την προστασία και το καταφύγιο που τόσο απλόχερα προσέφεραν στους Αυστραλούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στο νησί.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο με την παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Πρέσβη της Αυστραλίας Αθανάσιου Σπύρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν βρακοφόροι από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο «Ερωτόκριτος» του Κωνσταντίνου Κυριακάκη.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments