Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ίσως η πιο διάσημη κρουαζιέρα που γίνεται εντός Ελλάδος. Κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες κόσμου, ιδιαίτερα γυναίκες, για να δουν απ’ όσο πιο κοντά γίνεται κάτι μοναδικό στον κόσμο.
Αναφερόμαστε στην κρουαζιέρα του Αγίου Όρους, μια τρίωρη πλεύση που ξεκινά από την Ουρανούπολη και πλέει κατά μήκος των ακτών της χερσονήσου, από το Βορρά προς το Νότο. Ο τίτλος της είναι μάλλον αδόκιμος, αλλά έτσι είθισται να λέγεται.
Στη διαδρομή οι επιβάτες των σκαφών που καθημερνά (υπό κανονικές συνθήκες) κάνουν αυτό το ταξίδι, βλέπουν τα μοναστήρια και τις σκήτες που υπάρχουν στην δυτική πλευρά του Αγίου Όρους, άλλα στην ακτή και άλλα σκαρφαλωμένα στο Ιερό βουνό. Την ίδια ώρα από τα μεγάφωνα του σκάφους ακούγεται ξενάγηση σε διάφορες γλώσσες.
Όπως ορίζει ο νόμος, τα σκάφη δεν μπορούν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων, ενώ σε κάποιες κρουαζιέρες, μοναχοί από το Άγιο Όρος, προσεγγίζουν με βάρκες, φέρνοντας μαζί τους ιερά λείψανα και εικόνες από τα μοναστήρια, προκειμένου να προσκυνήσουν οι πιστοί και ιδιαίτερα οι γυναίκες, που κανόνες και παραδόσεις αιώνων δεν τις επιτρέπει να επισκεφτούν το Άγιο Όρος.
Έλληνες και ορθόδοξοι από τα Βαλκάνια και την Ρωσία είναι οι περισσότεροι επιβάτες σ΄αυτές τις κρουαζιέρες. Είναι ότι πιο ενδιαφέρον μπορεί να κάνει ο επισκέπτης της περιοχής, καθώς ιστορία αιώνων φανερώνεται μπροστά σου και σε καθηλώνει.
Τα περισσότερα από τα σκάφη που κάνουν κρουαζιέρα στο Άγιο Όρος ξεκινούν από την Ουρανούπολη στις 11πμ. Το κόστος του εισιτήριου είναι 20 ευρώ. Λόγω της πανδημίας εντός του σκάφους λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Info…
Στην Ανατολική Χαλκιδική πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε ο Δήμος Αριστοτέλη, σε συνεργασία με τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments