Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Κάποτε τα κρουαζιερόπλοια σε πήγαιναν μέχρι το κέντρο της Βενετίας. Η διαδρομή του πλοίου μέσα στα κανάλια μέχρι το σημείο ελλιμενισμού ήταν πραγματικά μαγευτική. Οι επιβάτες ήταν όλοι στο κατάστρωμα και δεν χόρταιναν να βλέπουν την ομορφιά αυτής της ιδιαίτερης πόλης με τον απίστευτο ιστορικό και αρχιτεκτονικό της πλούτο (φώτο).
Από τον περασμένο Αύγουστο αυτό απαγορεύτηκε, αρχικά για τα μεγάλα θηριώδη κρουαζιερόπλοια, τα οποία πλέον ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Marghera που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά.
Οι αρχές τις Βενετίας αναγκάστηκαν να το κάνουν αυτό, γιατί ο κυματισμός που δημιουργούν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης και απειλούν το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η ΟΥΝΕΣΚΟ προειδοποιούσε πως θα αφαιρέσει την Βενετία από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ωστόσο όλο αυτό έχει κόστος που το Ιταλικό κράτος καλείται τώρα να πληρώσει. Έτσι θα αποζημιώσει με περίπου 60 εκατομμύρια συνολικά τις εταιρείες που αναγκάστηκαν να ελλιμενίζουν τα πλοία τους εκτός πόλης. Οι εταιρείες ισχυρίζονται πως έχασαν πελάτες καθώς τα πλοία τους δεν δένουν πλέον στο κέντρο της Βενετίας.
Ωστόσο αυτό το ποσό είναι ένα μικρό μέρος από τα οφέλη που έχει η Βενετία, καθώς οι κρουαζιέρες αποφέρουν 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που είναι σημαντικό εισόδημα για τη Βενετία και 5.000 θέσεις εργασίας.
Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από κρουαζιέρα στη Βενετία το μακρινό 2007 τότε που όλα επιτρέπονταν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments