Για το Βιετνάμ, η Μακεδονία δεν είναι μια αδιάφορη περιοχή. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν στην περιοχή δημιουργήθηκε το Μακεδονικό Μέτωπο, ένας από τους φαντάρους που πολέμησαν στις τάξεις του γαλλικού στρατού, (το στρατόπεδο του ήταν στην Σκύδρα) ήταν ο μετέπειτα μεγαλύτερος ηγέτης που ανέδειξε το Βιετνάμ, ο Χο Τσι Μινχ. Όπως κάποιοι λένε χαριτολογώντας, εδώ έκανε την πρακτική του εξάσκηση στην τέχνη του πολέμου για να κατατροπώσει αρκετά χρόνια αργότερα την υπερδύναμη των ΗΠΑ.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά καθώς προχθές με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε και επίσημα, η έναρξη λειτουργίας του Επίτιμου Προξενείου της Σοσιαλιστική Δημοκρατία  του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη. Τους δεκάδες καλεσμένους από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και  τουριστικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκαν η A.E. Πρέσβυς της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα κα Tran Thi Ha Phuong και ο Επίτιμος Πρόξενος του Βιετνάμ στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματίας Βασίλειος Κωνσταντινίδης. Στους σύντομους χαιρετισμούς τους και οι δύο εξέφρασαν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και προσφέρθηκαν προϊόντα του Βιετνάμ, ενώ οι στόχοι και ο ρόλος του Προξενείου, είναι η ανάπτυξη ακόμη πιο επιτυχημένων διμερών επιχειρηματικών, πολιτιστικών αλλά και τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Βιετνάμ. Η Ελληνική Πρεσβεία λειτουργεί στο Ανόι από το 2007, ενώ η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2010. Την τελευταία δεκαετία αναπτύσσονται όλο και περισσότερο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βιετνάμ κυρίως στο εμπόριο, ενώ υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές και στον τουριστικό τομέα.

Το Βιετνάμ με επίσημη ονομασία “Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ”, είναι μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. θεωρείται ως η 2η πολυπληθέστερη χώρα με κομμουνιστικό καθεστώς στον κόσμο. Έχει συνολική έκταση 331.690 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει βόρεια με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, δυτικά με το Λάος και την Καμπότζη, ενώ ανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά βρέχεται από τα νερά του Κόλπου του Τονκίνο, της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και του κόλπου της Ταϊλάνδης. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Ανόι, που βρίσκεται στα βόρεια, αλλά μεγαλύτερο αστικό κέντρο είναι η Πόλη του Χο Τσι Μιν, στο Νότο, η οποία μέχρι το 1976 ονομαζόταν Σαϊγκόν. Ο πληθυσμός του Βιετνάμ ανέρχεται περίπου σε 93.500.000 κατοίκους. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποια πράγματα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα χώρα από τον Πόλεμο του Βιετνάμ ( 1957-1976) και την εμπλοκή των ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχει κάποια αμοιβαία τουριστική κίνηση, η οποία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments