Κωνσταντινούπολη: Αποστόλη Τασούλα Κυριακίδου

Όταν ακούει κανείς για θρησκευτικό τουρισμό, σκέφτεται συνήθως προσκυνητές που συρρέουν σε τόπους λατρείας της θρησκείας τους, και ειδικότερα του δόγματός τους. Ένα παρόμοιο ταξίδι ακολούθησαν τα Omorfa Taxidia στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη χειροτονία του πατρός Καισαρίου, στην εκκλησία των Ταξιαρχών, το οποίο οργάνωσε το τουριστικό γραφείο @ Dimaki Travel Agency.
Για τη χειροτονία ταξίδεψαν στην Πόλη άτομα του περιβάλλοντος του ιερέα, αλλά και απλοί επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τις Σέρρες και τον Βόλο, τόπο καταγωγής του. Ωστόσο, την τελετή της χειροτονίας, στην οποία παρέστη και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, δεν παρακολούθησαν, όπως θα περίμενε κανείς, μόνον Έλληνες χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης και οι ελλαδίτες επισκέπτες, περίπου 100 άτομα, αλλά και κάποιοι Τούρκοι. Όπως μας εξήγησε η Γεωργία Δημάκη, που ασχολείται με τον θρησκευτικό τουρισμό εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σύνηθες φαινόμενο να επισκέπτονται τόπους λατρείας άτομα διαφορετικής θρησκείας ή δόγματος, όχι απαραίτητα από ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και ως προσκυνητές.
Για παράδειγμα, πολλοί Τούρκοι ταξιδεύουν στην Πρίγκηπο για να προσκυνήσουν τον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά, ειδικότερα όσοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι αρκετά σημαντική η επιρροή στους Τούρκους των αγίων που εμφανίζονται να οπλοφορούν, όπως και ο Άγιος Δημήτριος, καθώς εμπνέουν δέος και σεβασμό με τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται συχνά στους επισκέπτες των αντίστοιχων χριστιανικών ναών. Άλλωστε, όπως εξήγησε και η Ελληνίδα ξεναγός που συνόδευε το γκρουπ, οι Τούρκοι, και εννοεί τους απλούς πολίτες και όχι την κεντρική εξουσία, είναι γενικότερα περισσότερο ανοιχτοί απέναντι στην ορθοδοξία απ’ όσο οι Έλληνες απέναντι σε άλλες θρησκείες ή χριστιανικά δόγματα.
Και για να έρθουμε στα καθ’ ημάς. Γίνεται πολύς λόγος για την προσέλκυση θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Πάντοτε με την προοπτική να φέρουμε μουσουλμάνους στα τζαμιά, καθολικούς στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, Εβραίους στις συναγωγές και χριστιανούς στις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες μας. Τα τελευταία χρόνια, με το ίδιο σκεπτικό, οι Τούρκοι έχουν αρχίσει και επιτρέπουν την επαναλειτουργία χριστιανικών ναών, ή και να συμβάλλουν ενεργά σε αυτό, έχοντας αντιληφθεί ότι ο προσκυνηματικός τουρισμός απευθύνεται σε μεγάλο κοινό.
Μήπως λοιπόν θα πρέπει και εμείς να το ξανασκεφτούμε; Να σχεδιάσουμε τις καμπάνιες παρόμοιων ελληνικών προορισμών διευρύνοντας το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε;

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar