Ολοκληρώθηκε  στη Θεσσαλονίκη η τετραήμερη επίσκεψη 50 περίπου τουριστικών πρακτόρων από το Ισραήλ, μερικοί από τους οποίους είναι κορυφαίοι στο είδος τους. Πριν έρθουν στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους 300 περίπου συνάδελφους τους, πραγματοποίησαν στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου τους.
Στη Θεσσαλονίκη οι Ισραηλινοί τουριστικοί πράκτορες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τουριστικές δυνατότητες της πόλης, να γνωρίσουν τις τουριστικές υποδομές και τα σημαντικότερα αξιοθέατα, ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την πολύχρονη παρουσία των Εβραίων στην πόλη. Επίσης επισκεφτήκαν την Βεργίνα, την Βέροια όπου προσευχήθηκαν στην συναγωγή, καθώς επίσης τον Όλυμπο, το Δίον και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.
Η επίσκεψη των ισραηλινών τουριστικών πρακτόρων έγινε στα πλαίσια της προσπάθειες που κάνει η Ομοσπονδία Τουριστικών Συλλόγων της χώρας, η fedHATTA, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Aegean που ήταν ο μεγάλος χορηγός, προκειμένου να προωθήσει την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό στο Ισραήλ. Την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη οργάνωσε το γραφείο διεκδίκησης συνεδρίων (TCB) με τη βοήθεια των μελών του.
Όσον αφορά στην παρουσία ισραηλινών τουριστών στη Θεσσαλονίκη, όταν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε στην αρχή της θητείας του το Ισραήλ και έδωσε το σύνθημα για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ισραηλινοί έφτασαν στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσαν στα ξενοδοχεία της πόλης. Ωστόσο αυτό γρήγορα σταμάτησε και η κίνηση υποχώρησε σημαντικά. Προφανώς κάτι δεν τους άρεσε στην πόλη, κάτι δεν βρήκαν από αυτό που περίμεναν. Έτσι φέτος στο πρώτο δεκάμηνο του έτους υποχώρησαν στην 11η θέση με περίπου 30 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, 2.4% λιγότερες από το ίδιο διάστημα πέρσι.
Η παρουσία των ισραηλινών τουριστικών πρακτόρων στη Θεσσαλονίκη, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για restart καθώς η πόλη έχει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον για τους Ισραηλινούς.
Στο επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Les Lazaristes (φώτο) έγινε πλήρης ενημέρωση για τις δυνατότητες της πόλης αλλά και το νέο πρότζεκτ με τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε με τον πληθωρικό του τρόπο ο πρόεδρος της fedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης και ο Αντιπρόεδρος του TCB Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος. Παραβρέθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης εκπρόσωπός της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να τα πουν σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον με τους Ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες.
Μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης με τον πρόεδρο του fedHATTA Λύσανδρο Τσιλίδη, μας είπε πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους Ισραηλινούς οσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο στις γνωστές τουριστικές περιοχές αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπως την Ήπειρο, την Μακεδονία και τη Θράκη. Επίσης μας είπε ότι υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ισραηλινή πλευρά το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όλες οι κρατήσεις των Ισραηλινών γκρουπ θα πρέπει να περνάνε μέσα από ελληνικά τουριστικά γραφεία όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Ο κ. Τσιλίδης μας αποκάλυψε πως στόχος του fedHATTA είναι να επανατοποθετήσει το ρόλο του του τουριστικού πράκτορα όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών στη χώρα μας, ρόλος που υποχώρησε τα τελευταία χρόνια. “Μια σειρά από ενέργειες που θα ακολουθήσουν θα βοηθήσουν τα τουριστικά γραφεία να γίνουν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στην προσέλκυση τουριστών” είπε ο κ. Τσιλίδης
Τέλος δήλωσε ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση και την βοήθεια των φορέων και των τουριστικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για την βοήθεια τους στην υποδοχή και φιλοξενία των Ισραηλινών τουριστικών πρακτόρων.

 

 

 

 

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar