Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
«Μια θάλασσα κρασί», ήταν ο τίτλος του δημοσιογραφικού ταξιδιού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Α.Π.Θ. με τίτλο «BSB104-The Sea of Wine», συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020 (Joint operational Programme Black Sea Basin Programme 2014-2020).
Στόχος του δημοσιογραφικού ταξιδιού ήταν η γνωριμία με τις Οινοτουριστικές Διαδρομές που έχουν χαραχθεί στο πλαίσιο του έργου, οι οποίες συνδυάζουν παράλληλα με τον οίνο και τα επισκέψιμα οινοποιεία της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στοιχεία του αγροτικού πολιτισμού, της ιστορίας και των ανθρώπων του τόπου.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάδειξη του οινοτουρισμού και συμμετέχουν φορείς από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ουκρανία ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο.
Όπως μας είπε η Μαρία Παρταλίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επιστημονική Υπεύθυνη του έργου:
« Ως ΑΠΘ καταγράψαμε την υφιστάμενη κατάσταση στον οινοτουρισμό σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια δώσουμε την μεθοδολογία για το πως σχεδιάζουμε μια οινοτουριστική διαδρομή. Κάθε συμμετέχουσα χώρα χάραξε τις δικές της οινοτουριστικές διαδρομές με βάση την μεθοδολογία που αναπτύξαμε στο ΑΠΘ.
Παράλληλα διοργανώσαμε σεμινάρια για να ενημερώσουμε σχετικά τους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμμεσα με τον οινοτουρισμό. Είχαμε πάνω από 350 αιτήσεις για παρακολούθηση των σεμιναρίων και τελικά δεχθήκαμε περίπου 80 άτομα από τα 20 που ήταν αρχικά ο στόχος μας. Ήταν επαγγελματίες απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ανάμεσα τους αρκετοί οινοποιοί.
Αφού πρώτα επισκεφθήκαμε πολλά οινοποιεία, δημιουργήσαμε μια βάση με 80 επισκέψιμα οινοποιεία. Πενήντα από αυτά μπήκαν σε μια από τις 13 διαδρομές που δημιουργήσαμε.
Κάθε διαδρομή την προικίσαμε με έναν τίτλο και μια ιστορία που έχει να διηγηθεί στους επισκέπτες.
Κάθε διαδρομή είναι εμπλουτισμένη εκτός από τα επισκέψιμα οινοποιεία και με σημεία διανυκτέρευσης φιλικά προς τον οίνο και τον οινοτουρισμό. Το ίδιο και wine friendly εστιατόρια και ταβέρνες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια όπως και άλλους επισκέψιμους χώρους και δραστηριότητες που μπορούν να συνδικαστούν με τα οινοποιεία και να εμπλουτίσουν την τουριστική εμπειρία. Επίσης καταγράψαμε τα τουριστικά γραφεία που αποδεδειγμένα ασχολούνται με τον οινοτουρισμό».
Το press trip στο οποίο συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεκίνησε από τον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ακολούθησε την διαδρομή “Wine and city: Route of Thessaloniki city break” επισκεπτόμενοι τα οινοποιεία Κεχρή και Σπυρόπουλου που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη.
Επισκέφτηκαν επίσης τον υδροβιότοπο στο Καλοχώρι για να θαυμάσουν τα Φλαμίνγκο, ενώ η πρώτη μέρα έκλεισε με οινική εκδήλωση στο Ergon East με θέμα «Αλήθειες και Μύθοι για τη Ρετσίνα» και στην οποία είχαμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση.
Την επόμενες δυο μέρες η αποστολή των δημοσιογράφων συνοδευόμενη από την κα Παρταλίδου, ακολουθήσε τη διαδρομή «Wine and Adventure: Wine and 3S (Sea, Sun and Sand)» που εξελίχθηκε στο Νομό Καβάλας.
Για δυο μέρες έκαναν γευστική δοκιμή λαδιού στο Pangaio Manufaktur στο Ποδοχώρι Καβάλας, ξενάγηση και γευστική δοκιμή τυριών στη Φάρμα Μουσθένης, ξενάγηση και οινογευσία στο Κτήμα Συμεωνίδη στο Ελαιοχώρι Καβάλας, μίνι κρουαζιέρα μεταξύ Θάσου και Κεραμωτής με εν πλω wine pairing με τα κρασιά της οινοτουριστικής διαδρομής και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με οινογευσία στο οινοποιείο Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο Καβάλας.
Συνέλεξαν απίστευτες εμπειρίες από τον οινικό και γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, θαύμασαν την υπέροχη φύση στα καλύτερα της και γνώρισαν όλες αυτές τις βιωματικές εμπειρίες που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Για όλα αυτά θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε προσεχείς αναρτήσεις.
 
Info…
 
Το πολύ εξειδικευμένο αυτό press trip οργάνωσε για λογαριασμό του ΑΠΘ και του προγράμματος η εταιρεία Wise Ramπου ασχολείται με το τουριστικό μάρκετινγκ και προώθηση.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments