Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ταξίδι ολοκληρώθηκε την Κυριακή με επιτυχία. Έλαβαν μέρος τουριστικοί πράκτορες από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη. Προορισμός ήταν η Προύσα η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας με την εκρηκτική ανάπτυξη, η οποία κάποτε είχε έντονη ελληνική παρουσία όπως και η ευρύτερη περιοχή. Αυτός ήταν και ο κύριος σκοπός του ταξιδιού, να γνωρίσουν οι τουριστικοί πράκτορες τοποθεσίες και μνημεία που σχετίζονται με τον ελληνισμό.
Το εκπαιδευτικό ταξίδι διοργάνωσε η Ένωση για την τουριστική προβολή της Προύσας που αποτελείτε από Δήμους της περιοχής, σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Dimaki Travel, το οποίο εδώ και χρόνια ειδικεύεται στην διοργάνωση εκδρομών στην Τουρκία αλλά και την υποδοχή εκδρομικών γκρουπ από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν τα χωριά Απολλωνία, Σιγή, Τρίγλια και τα Μουδανιά που πλέον είναι μια μεγάλη πολιτεία, στα οποία κάποτε κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο. Σ΄ αυτά έχουν απομείνει ορθόδοξες εκκλησίες και άλλα χτίσματα που μαρτυρούν την ελληνική παρουσία και στα οποία θα αναφερθούμε σε άλλες αναρτήσεις.
Επισκέφτηκαν επίσης το χιονοδρομικό κέντρο στον Όλυμπο της Βυθινίας στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένη η Προύσα. Είναι το μεγαλύτερο της χώρας με εξαιρετικές υποδομές, που όλο το χρόνο κατακλύζεται από ξένους και ντόπιους τουρίστες, κυρίως Άραβες που αναζητούν αυτό που δεν έχουν στα μέρη τους, δηλαδή βουνά, καταπράσινα τοπία και τον χειμώνα χιόνι.
Επίσης δοκίμασαν ντόπιες σπεσιαλιτέ όπως το ισκεντέρ κεμπάμπ αλλά και τα ζαχαρωμένα κάστανα που αποτελούν διάσημες σπεσιαλιτέ της περιοχής. Έφαγαν παραδοσιακό πρωινό στο παραδοσιακό χωριό Cumalikizik στους πρόποδες του Ολύμπου που είναι μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ.
Την αποστολή επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ιωακείμ (φώτο), ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η Μητρόπολη για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και ζήτησε την βοήθεια των ανθρώπων του τουρισμού προκειμένου όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας να γνωρίσουν την περιοχή και την ιστορία της.
Την Κυριακή, τελευταία μέρα του ταξιδιού πραγματοποιήθηκαν στο εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο τη Προύσας, B2B συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων τουριστικών πρακτόρων και Τούρκων συναδέλφων τους, καθώς επίσης και ξενοδόχων. Αυτό που κυρίως κυριάρχησε στις συζητήσεις μεταξύ τους ήταν ο ιατρικός τουρισμός, καθώς στην Προύσα έχουν αναπτυχθεί διάφορα ιατρικά κέντρα που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από το εξωτερικό για κάθε είδους θεραπεία (ιατρική και αισθητική). Στην εκδήλωση την ελληνική αποστολή χαιρέτησαν εκπρόσωπος του τοπικού Δήμου και ο Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Tursab, της πανίσχυρης ένωσης τουριστικών πρακτόρων της Τουρκίας.
Στη συνέχεια η αποστολή πήρε το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις από τη θερμή φιλοξενία του τοπικού Δήμου και της Γεωργίας Δημάκη, ιδιοκτήτριας του Dimaki Travel.
Η μετάβαση και η επιστροφή έγιναν με το ιδιόκτητο λεωφορείο του Dimaki Travel και κατά την επιστροφή δόθηκε η ευκαιρία για δικτύωση μεταξύ των τουριστικών πρακτόρων, καθώς όλοι πήραν το λόγο και έκαναν παρουσίαση της δουλειάς τους και των δραστηριοτήτων τους.
Περισσότερη Προύσα προσεχώς…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments