Κείμενο-φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Tο τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Aerogrammi, διοργάνωσε εκπαιδευτικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Το γραφείο εξειδικεύεται στον θρησκευτικό τουρισμό και ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο προορισμό. Μαζί την Σούλα Θεοχαρίδου ιδιοκτήτρια του Aerogrammi και την Δήμητρα Σφέτκου που θεωρείται από τους πλέον ειδικούς στους Αγίους Τόπους ήταν εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων από Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Βόλο. Μαζί τους και τα Omorfa Taxidia. Χορηγός στο ταξίδι αυτό ήταν η Aegean Airlines που εκπροσωπήθηκε από την Αναστασία Σταθοπούλου στέλεχος πωλήσεων.
Ένα διαφορετικό ταξίδι από όλα τα άλλα είναι αυτό στους Αγίους Τόπους. Πρόκειται για έναν τόπο σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Είναι το ταξίδι που σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους αλλάζει το όνομα τους και τους προσθέτει το προσωνύμιο “Χατζ” ή Χ”. Παράδοση που τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαφανιστεί.
Το ταξίδι αυτό φάνηκε από την αρχή ότι θα διαφέρει από τα άλλα. Από τον επιπλέον έλεγχο στο αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι και τα αντιαεροπορικά συστήματα που περικλείουν το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Μια περιοχή της γης που με τα ονόματα των πόλεων μεγάλωσαν οι περισσότεροι Έλληνες και κυρίως οι Χριστιανοί, οπότε ονόματα όπως Βηθλεέμ, Ιεριχώ κτλ μας φαίνονται οικεία.
Το ταξίδι ήταν σύντομο και σκοπό είχε να ενημερώσει τους πράκτορες για την πληθώρα των δυνατοτήτων που υπάρχει στον τόπο αυτό, καθώς και την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η πολυετής πείρα του γραφείου.

Την πρώτη μέρα η αποστολή έφτασε στο Τελ Αβιβ, μετά από μια ήρεμη πτήση, αρχικά με τη θέα των ελληνικών νησιών και το ηλιοβασίλεμα αφού απογειώθηκε το αεροπλάνο από την Αθήνα, ενώ η συνέχεια ήταν με πολύ καλό και ποιοτικό κρασί από Έλληνες παραγωγούς που συνόδευε το φαγητό στην πτήση. Σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο βρίσκεται ο τάφος του Αγ. Γεωργίου στη Λύδα. Εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη στάση της αποστολής, ενώ στη συνέχεια το γκρουπ μεταφέρθηκε σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ. Για τους πιο ανήσυχους της αποστολής ακολούθησε ποτό στην παραλιακή ζώνη της Ισραηλινής πρωτεύουσας..

Την αμέσως επόμενη ημέρα, το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα μεγάλο road trip στα βόρεια της χώρας, με στάσεις στα πιο καίρια σημεία για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Η διαδρομή περιλάμβανε την αγαπημένη περιοχή του Κυρίου, τη “Γη της Χαναάν”. Ξεκίνησε λοιπόν η αποστολή με το όρος Θαβώρ εκεί όπου έγινε η Μεταμόρφωση. Στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις στο μικρό μοναστήρι στην Κανά, έπειτα τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ, μετά την λίμνη της Τιβεριάδας ή θάλασσα της Γαλιλαίας με μια μικρή κρουαζιέρα. Η λίμνη αυτή βρίσκεται 200μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και στις απέναντι όχθες βρίσκεται η Συρία. Τέλος η μέρα περιελάμβανε επίσκεψη στη Μονή των Αποστόλων στην Τιβεριάδα που είναι χτισμένη δίπλα στις όχθες της λίμνης. Εκεί μας υποδέχθηκε ο ιερομόναχος Διονύσιος, νεότατος και πολύ δραστήριος με καταγωγή από τη Β. Ελλάδα. Το πούλμαν επέστρεψε για διανυκτέρευση στην Ιερουσαλήμ όπου μετά το βραδινό ακολούθησε σύντομη ξενάγηση και βόλτα στην σύγχρονη αγορά της πόλης.
Η τρίτη μέρα ίσως είναι και η πιο σημαντική του ταξιδιού για αυτούς που ακολουθούν την πίστη τους. Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ σε ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια για τους πιστούς ανά τον κόσμο. Η επίσκεψη ξεκινάει με την διαδρομή από το ξενοδοχείο μέχρι τον Ναό της Αναστάσεως μέσα από την παραδοσιακή αγορά και αφού διασχίσαμε την πύλη της Δαμασκού. Στον ναό της Αναστάσεως γίνεται το ιερό προσκύνημα του Παναγίου Τάφο, τον Γολγοθά, το σημείο εύρεσης του τιμίου Ξύλου. Συνήθως εδώ γίνεται και μια μικρή στάση για βόλτα στις τριγύρω αγορές αλλά και επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο πατριαρχείο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διάσχιση της οδού του Μαρτυρίου, την φυλακή του Χριστού, επίσκεψη στο Τείχος των δακρύων, τα Τεμένη Ομάρ και Ελ Ακσά. Γίνεται επίσης επίσκεψη σε διάφορα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία όπως το σπίτι των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης (εκεί γεννήθηκε η Παναγία), την πύλη του Αγίου Στεφάνου, την Γεθσημανή, τον Τάφο της Παναγίας όπου εκεί βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσοσολυμίτισσας, τον κήπο της προδοσίας, τον Ναό των Εθνών, το όρος των Ελαιών και διάφορα άλλα.
Αξιοσημείωτα είναι τα σημεία ελέγχου από στρατό και αστυνομία καθ’όλη την ιστορική περιοχή αλλά και τα νεκροταφεία των Εβραίων που βλέπουν προς την Χρυσή Πύλη. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης συναντάς διάφορες γειτονιές όπως αυτή των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων ή των Εβραίων. Περνάς μέσα από παραδοσιακές αγορές οι οποίες στρέφονται στους τουρίστες πλέον και μπορείς να δοκιμάσεις γεύσεις από τον κάθε λαό σε μικρά και παραδοσιακά καταστήματα.

Τελευταία ημέρα αυτής της αποστολής αποτέλεσε η επίσκεψη σε Ιεριχώ και Βηθλέεμ. Το πρόγραμμα βέβαια κάθε φορά διαμορφώνεται και διαφορετικά ανάλογα με την εποχή που σημαντικό ρόλο παίζουν οι θερμοκρασίες αλλά και τις απαιτήσεις των γκρουπ. Κάποιες φορές αντί για διαμονή σε ξενοδοχεία η διαμονή μπορεί να γίνεται σε μοναστήρια και να βιώσεις την ελληνική φιλοξενία στην Μέση Ννατολή.
Τη μέρα αυτή έγινε η επίσκεψη σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια παγκοσμίως, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χοτζεβά όπου βρίσκεται μέσα σε ένα άνυδρο φαράγγι στη μέση της ερήμου μέσα σε ένα σεληνιακό τοπίο. Το μοναστήρι φαίνεται σαν να κρέμεται από τα βράχια. Εκεί βρίσκεται και η σπηλιά του Πρ. Ηλία. Στο μοναστήρι σε υποδέχεται η αδελφότητα 10 Ελλήνων μοναχών που σου προσφέρει απλόχερα την φιλοξενία τους παρότι είναι λίγο αυστηροί. Καθώς η κατάβαση είναι πιο εύκολη στην ανάβαση προς τον δρόμο και το πάρκινγκ υπάρχουν οι

Βεδουίνοι που με τα γαϊδουράκια τους αναλαμβάνουν την ανάβαση των πιστών πίσω στο λεωφορείο.
Η συνέχεια του ταξιδιού είχε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου όπου μας υποδέχτηκε μετά από καμπανοκρουσίες ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος και ο Κύπριος μοναχός Κυριακός, ο οποίος μας συνόδεψε στον Ιορδάνη ποταμό όπου έδωσε μια ευχή στο γκρουπ ή αλλιώς το γνωστό βάπτισμα. Εδώ στον Ιορδάνη ποταμό που αποτελεί συνοριογραμμή με την Ιορδανία σήμερα, ο Χριστός βαπτίστηκε από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Μετά τις ευλογίες των πατέρων το ταξίδι συνεχίζεται στη Βηθλεέμ και το σπήλαιο της Γέννησης του Κυρίου καθώς και το σπήλαιο με τα οστά των νηπίων που έσφαξε ο Ηρώδης. Το πρόγραμμα προσφέρει πολλές φορές επίσκεψη και σε άλλα μοναστήρια όπως αυτό του Αγίου Σάββα, το χωριό των ποιμένων ή το Σαραντάριο Όρος. Εμείς αποφασίσαμε να δειπνήσουμε και να εξερευνήσουμε λίγο την πόλη, τα στενά σοκάκια πάνω στην πλαγιά και τις παραδοσιακές μη τουριστικές αγορές όπου απαρτίζεται από μικρά καταστήματα και χαμογελαστούς ανθρώπους, κυρίως αραβικής καταγωγής. Η αγορά τους αξίζει να σημειωθεί ότι φημίζεται για τα δερμάτινα προϊόντα τους από δέρμα καμήλας. Εκεί πέσαμε πάνω και σε μια διαδήλωση/γιορτή των παλαιστινίων όπου πυροβολούσαν στον αέρα ενώ πανηγύριζαν με ένα κομβόι εκατοντάδων αυτοκινήτων μέσα στην πόλη.

Την επομένη το πρωί η αποστολή επέστρεψε με πρωινή πτήση πίσω στην Αθήνα, που φτάνει λίγο μετά τις 8, πράγμα που σου επιτρέπει να κερδίζεις την μέρα σου εκεί. Βέβαια υπήρχε ανταπόκριση για Θεσσαλονίκη όπου φτάσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις ενός άρτια οργανωμένου ταξιδιού, γεμάτοι συγκίνηση και αναμνήσεις ώστε να τα διηγούμαστε στους επόμενους. Ένα ίσως ταξίδι ζωής για πολλούς το οποίο πρέπει να γίνει όταν θα νοιώσει κάποιος πραγματικά έτοιμος και ανοιχτός για να δει όλα αυτά τα οποία άκουγε από το σχολείο, την εκκλησία αλλά και την τηλεόραση. Ένα ταξίδι για όλους τους ανθρώπους, πιστούς και μη, διότι πέρα από την πίστη αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς τόπους στον κόσμο.

 
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments