Με επιστολή που έστειλε στα Omorfa Taxidia και συλλογικούς φορείς, ο γνωστός και δραστήριος τουριστικός πράκτορας Στέφανος Χατζημανώλης (φώτο), με συμμετοχή στα κοινά για πολλά χρόνια, κάνει τις δικές του προτάσεις, όχι μόνο για το πώς τα τουριστικά γραφεία θα σταθούν στα πόδια τους αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν τα χρόνια εσωτερικά προβλήματα του κλάδου. Την επιστολή απευθύνει προς τους συναδέλφους του.

Διαβάστε την:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλετε από την πλευρά σας, για να εξεταστούν ενδελεχώς τα τεράστια προβλήματα του κλάδου μας και τις δυνατότητες εξεύρεσης μιας διεξόδου από την παρούσα κατάσταση.
Κατά την άποψη μου, πρέπει να κινηθούμε σε συγκεκριμένους άξονες και επιγραμματικά αναφέρω:
Απαιτείτε η συνέχιση αλλά και η ενδυνάμωση της επιδοματικής πολιτικής της πολιτείας προς τον κλάδο μας τουλάχιστον μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 και σε αντίστοιχη κλίμακα μέχρι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Αναλυτικότερα:
Αναστολή εργασίας των συνεργατών μας, αλλά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις ότι πρέπει να περιοριστεί δραστικά ο χρόνος απόδοσης των χρημάτων, τουλάχιστον (το αργότερο) σε 35 ημέρες ( και όχι όπως σήμερα…).
• Δυνατότητα εργασίας (νομότυπα) των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής για αντίστοιχο διάστημα ωρών (12-16 ώρες ανά εβδομάδα)εφόσον το επιθυμούν για την ενίσχυση του εισοδήματος τους, αλλά και το κυριότερο ίσως, την ψυχολογική υποστήριξη και παρουσία τους στον επαγγελματικό χώρο. Η απραγία τόσων μηνών είναι δεδομένου ότι έχει απορυθμίσει πλήρως τα χαρακτηριστικά της αποδοτικότητας, ενδιαφέροντος και υποκίνησης τους στο χώρο μας αλλά και γενικότερα.
• Το δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί απευθείας από την πολιτεία. (Ακόμη περιμένουμε την εξόφληση του δώρου Πάσχα που καταβάλλαμε).
• Να θεωρηθεί ως αποδοτέα και ολοκληρωμένη (εκτελεσμένη) η άδεια των εργαζομένων για το 2020 χωρίς καμία παροχή επιδόματος αδείας, δεδομένου ότι αντικειμενικά δεν συνάδει με τη λογική της κατάστασης που βιώνουμε από το Μάρτιο.
• Να δημιουργηθεί δεύτερο πακέτο παροχής κουπονιών τουρισμού ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τα τουριστικά γραφεία με συγκεκριμένο αριθμό για τον κάθε συνάδελφο.(Αντίστοιχο με τον τζίρο του 2019 ή παρελθόντων ετών).
• Να οργανωθεί μεθοδικά και με ανάλογη επιμέλεια ένα πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟ και άμεσα θετικά αποτελέσματα προς όλα τα τουριστικά γραφεία καλύπτοντας όλες τις αντίστοιχες δράσεις αλλά και κατηγορίες των συναδέλφων μας (λεωφορεία, πλοία, αεροπλάνα) σε άμεση σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους, τα σώματα ασφαλείας, και τους συνταξιούχους.
• Να δημιουργηθούν αναπτυξιακά προγράμματα προώθησης συγκεκριμένων περιοχών στον Ελλαδικό χώρο με τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη (οικονομικά)της Ελληνικής πολιτείας. Είναι αδύνατον τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια να βρεθεί συνάδελφος που θα προπληρώσει την AEGEAN AIRLINES ή άλλη αεροπορική εταιρεία για την προκράτηση αεροπορικών θέσεων. Μπορεί και πρέπει να γίνει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς την αεροπορική εταιρεία.

Ως συνέχεια των παραπάνω να αναφέρω ότι ήρθε (δυστυχώς με τον πιο άκομψο και βίαιο τρόπο) η ώρα να αντιμετωπίσουμε κατάματα τα εσωτερικά προβλήματα του κλάδου μας. Χωρίς καμία διάθεση μνησικακίας ή κακοβουλίας είναι πασιφανές ότι κανένας συνδικαλιστικός φορέας μας (HATTA, ΕΤΓΜΘ, Ένωση τουριστικών λεωφορείων και τοπικές ενώσεις) ΔΕΝ μπορεί να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ένταση και διάρκεια στις σημερινές ανάγκες. Δεν είναι η ώρα να συζητηθούν τα αίτια, αλλά απαιτείται εγρήγορη δραστηριοποιήση και επιμέλεια. Προτείνω:
• Άμεσα να οργανωθούν 13 συναντήσεις των συναδέλφων μας στις αντίστοιχες περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.
• Να παρουσιαστούν με σύντομο και περιεκτικό τρόπο όλες οι προτάσεις και τα αιτήματα μας να συγκεντρωθούν και όποιες επιμέρους προτάσεις. Προτάσεις νεωτεριστικές/ρηξικέλευθες/ανανεωτικές αλλά και επιτέλους τολμηρές.
– Τα δέκα μεγαλύτερα σε τζίρο τουριστικά γραφεία της χώρας, που έχουν δυνατότητες και επιρροή, να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν για το καλό του κλάδου.
• Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η συγκάλυψη γνωστών – αγνώστων που προκαλούν πρόβλημα στο χώρο μας.
• Να ιδρυθεί Μητρώο Εκδρομών σε ηλεκτρονική μορφή και να κατατίθενται επίσημα όλες οι προτάσεις των συναδέλφων με απώτερο στόχο, επιτέλους να σταματήσουν οι αντιγραφές και οι κανιβαλισμοί τιμών ,αλλά και να δικαιωθεί η προσπάθεια και οι κόποι των οργανωτών.
• Να παρουσιαστούν προγράμματα για περιοχές που ΔΕΝ δραστηριοποιούνται Low Cost αεροπορικές εταιρείες (ΣΑΜΟΣ,ΛΕΡΟΣ,ΚΑΛΑΜΑΤΑ,ΚΑΛΥΜΝΟΣ). Να δημιουργηθούν συλλογικές ναυλώσεις με πολυμετοχικό σχήμα (πλοίων).
• Δεν μπορούμε να ‘’κατηγορούμε’’ τη τεχνολογία τους ΟΤΑ, τις Low Cost carriers,χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένες προτάσεις τουριστικών πακέτων.
• Τέλος, μετά την ολοκλήρωση των 13 συναντήσεων (το αργότερο μέχρι 30 Οκτώβρη), να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις και να παρουσιαστούν σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο πρότασης παρουσίας του κλάδου μας.
• Γνωρίζουμε όλοι, ότι όλα τα παραπάνω ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν στη προ COVID-19 εποχή, όπως επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι η σύμπνοια, συνεργασία και ομαδικότητα ΔΕΝ συγκαταλέγονται στα προτερήματα της Ελληνικής φυλής….
Οφείλουμε όμως να προσπαθήσουμε έστω και περιορισμένα, να ΠΑΨΟΥΜΕ , να είμαστε οι ‘’φτωχοί συγγενείς’’ και τα άτομα που συμπληρώνουν ελάχιστα λεπτά παρουσίας στα δημοσιογραφικά παράθυρα, αφήνοντας δεκαετίες ολόκληρες το χώρο σε κάθε λογής επιτήδειο και άσχετο να ‘’μιλάει’’ για ΕΜΑΣ χωρίς ΕΜΑΣ….

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

Με εκτίμηση

Στέφανος Χατζημάνωλης

Υ.Γ. Τέλος το μοντέλο συμμετοχής και λειτουργίας φορέων που αποτελούνται αποκλειστικά από δημόσιους φορείς και άτομα εκτός χώρου, πρέπει να σταματήσει και να αντικατασταθεί με επαγγελματίες από κάθε τομέα του τουρισμού (ξενοδόχους, πράκτορες, ξεναγούς, οδηγούς, κλπ) με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού NETWORK μεταξύ μας.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments