Από τότε που το Ίντερνετ έγινε κυρίαρχο εργαλείο στον τουρισμό, που φέρνει σε άμεση άλλα απρόσωπη επαφή τον πελάτη με τον προμηθευτή, αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι άπατες, χωρίς τη χώρα μας να αποτελεί εξαίρεση.
Καθώς η πλατφόρμα της AirBnB είναι η πιο δημοφιλής για την ενοικίαση καταλυμάτων σε όλο τον κόσμο, οι απανταχού απατεώνες δεν την άφησαν έξω από τα πλάνα τους.
Διευκρινίζουμε για όσους δεν το γνωρίζουν, πως οι πλατφόρμες τύπου AirBnB, που αποτελούν αυτό που ονομάζεται “οικονομία του διαμοιρασμού”, δίνουν την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να νοικιάσει για λίγες μέρες σε οποιονδήποτε, όποιο κατάλυμα έχει διαθέσιμο. Από ένα δωμάτιο στο σπίτι του μέχρι μια βίλα. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να βρίσκουν φτηνότερη διαμονή σε σχέση με κάποιο ξενοδοχείο στο ταξίδι τους.
Δείτε τώρα τι μας κατήγγειλε μια παρέα κοριτσιών από τη Βόρεια Ελλάδα (τα στοιχειά τους είναι στη διάθεση μας) που προγραμμάτισαν ένα ταξίδι αναψυχής λίγων ημερών στη Νέα Υόρκη.
Για κατάλυμα προτίμησαν να ψάξουν στην πλατφόρμα της AirBnb. Πράγματι βρήκαν ένα κατάλυμα που τους άρεσε. Ήταν καινούργια εγγραφή, γι΄αυτό και δεν είχε κριτικές από πελάτες που είχαν μείνει σ΄αυτό προκειμένου να διαβάσουν εντυπώσεις. Το κόστος ήταν φτηνότερο από άλλα αντίστοιχα καταλύματα στην ίδια πλατφόρμα, η διαφορά ωστόσο δεν ήταν τέτοια που να σε βάλει σε υποψίες. Οι σύνηθες τιμές ήταν στα 1400 δολάρια ενώ αυτό κόστιζε για εκείνες τις μέρες 1200 δολάρια.
Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του καταλύματος δε διέθετε το κατάλυμα του για άμεση κράτηση αλλά μόνο κατόπιν αιτήματος. Η παρέα τον κοριτσιών έστειλε το αίτημα της μέσω της πλατφόρμας, και ο “ιδιοκτήτης” έκανε τις συνήθεις ερωτήσεις που δείχνουν κάποιον ότι ενδιαφέρεται για την περιουσία του, δηλαδή πόσα άτομα είστε, για ποιο λόγο πηγαίνετε στη Νέα Υόρκη και άλλα παρόμοια.
Και από εκεί και μετά η παρέα των κοριτσιών κάνει το μοιραίο λάθος. Ο ιδιοκτήτης τους πείθει να συνομιλήσουν απευθείας μέσω whats up για τις λεπτομέρειες και όχι μέσω της πλατφόρμας της AirBnb. Για να τους πείσει τους στέλνει mail από ένα λογαριασμό που προσομοίαζε με αυτόν της AirBnB. Τους πείθει πως θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα μέσω Western Union και όχι πιστωτική κάρτα, καθώς λόγω διαφοράς ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δολαρίου αυτό θα ήταν το σωστότερο. Χρησιμοποιεί το παραποιημένο mail για να φαίνεται πιο πειστικός και τους στέλνει να συμπληρώσουν διάφορες φόρμες για την πληρωμή των χρημάτων.
Όταν τα χρήματα στέλνονται, ο “ιδιοκτήτης” εξαφανίζεται. Τα κορίτσια όταν καταλαβαίνουν πως έπεσαν θύματα απάτης, επικοινωνούν με την AirBnB η οποία δηλώνει πως δεν έχει καμιά ευθύνη. Μάλιστα σύμφωνα με τα τις καταγγέλλουσες, ο αρμόδιος της AirBnB με τον οποίο μίλησαν, τους είπε πως ήταν η δεύτερη καταγγελία για αυτό το κατάλυμα. Αμέσως μετά τη δεύτερη καταγγελία η AirBnB κατέβασε από την πλατφόρμα της το συγκεκριμένο κατάλυμα ωστόσο θα έπρεπε να το είχε κάνει από την πρώτη φορά.
Το ερώτημα είναι ποιος έχει την ευθύνη. Η παρέα των κοριτσιών που από αφέλεια ή απειρία πείστηκαν εύκολα να παρεκκλίνουν από τις διαδικασίες της AirBnB ή η ίδια η AirBnB που “επιτρέπει” σε απατεώνες να δρουν στην πλατφόρμα της; Ο τρόπος με τον οποίο η AirBnB επαληθεύει ότι ένα υπαρκτό πρόσωπο θέλει να νοικιάζει το κατάλυμα του μέσω AirBnB είναι με ένα SMS επαλήθευσης που στέλνει στον κινητό του ιδιοκτήτη. Είναι αυτός ο σωστός τρόπος; Η ιστορία μας δείχνει πως όχι καθώς με ένα καρτοκινητό που αποκτήθηκε με πλαστά στοιχεία, ο επιτήδειος ξεπερνά το εμπόδιο.
Το συμπέρασμα είναι πως για να προστατευτείτε από ανάλογες απάτες μην παρεκκλίνετε ποτέ και για τίποτε από τις διαδικασίες της AirBnB. Η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του καταλύματος θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσα από την πλατφόρμα και σε καμία περίπτωση απευθείας μέσω τηλεφώνου ή mail. Ο ενδιαφερόμενος δε θα πρέπει να πείθεται να ξεφύγει από τις διαδικασίες ακόμη και αν ο ιδιόκτητης του υπόσχεται έκπτωση και άλλα… κίνητρα. Η πληρωμή να γίνεται μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας γιατί μόνον έτσι θα πάρετε τα χρήματα σας πίσω αν ο “ιδιόκτητης” αποδειχτεί απατεώνας.
Από την άλλη μεριά η AirBnB οφείλει άμεσα να βρει διαδικασίες πιο ασφαλής που να πιστοποιούν ότι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων είναι πραγματικοί και όχι απατεώνες. Θα πρέπει να το κάνει τώρα πριν φουντώσουν οι απάτες…

Πείτε τη γνώμη σας

avatar