Πριν μερικές μέρες, δημοσιεύσαμε επιστολή ενός από τους επαναπατρισθέντες από τη Βαρκελώνη που τέθηκε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Η επιστολή προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Ο συγκεκριμένος, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση μας αλλά δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθούν, επέστρεψε σπίτι του και μας έστειλε μια δεύτερη επιστολή για αυτό που έζησε.

Αγαπητά Omorfa Taxidia,
Σε συνέχεια των διαφόρων σχολίων των αναγνωστών σας, σχετικά με την επιστολή μου και την ανάρτησή σας με τίτλο ««Εξεπλάγην από την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού», θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω κάποιες διευκρινήσεις προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Άλλωστε επέστρεψα στο σπίτι μου και είμαι πιο ήρεμος.
Αρχικά θα ήθελα να διορθώσω τον τίτλο και να τον κάνω : «Εξεπλάγην που είδα ένα κράτος που ήταν μπάχαλο, τώρα να προσπαθεί να γίνει οργανωμένο…» Αυτό είναι και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Διότι, και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για το Ελληνικό κράτος αλλά και τους πολίτες του. Την κοινωνία μπάχαλο δηλαδή. Η προσωποποίηση της ανοργανωσιάς και του ωχαδελφισμού. Κι όμως αυτή τη φορά οι Έλληνες ( κράτος και ιδιώτες ) έκαναν την υπέρβαση! Αν ήμουν πολίτης της Ελβετίας ή του Λουξεμβούργου, μάλλον δεν θα γινόταν αυτή η κουβέντα. Και αυτό διότι είδα για πρώτη φορά το Ελληνικό κράτος να προσπαθεί να τα καταφέρει ! Να νοιάζεται και να σκέφτεται τους πολίτες του που ζουν μακριά. Με λάθη και παραλείψεις; Ναι με αρκετά λάθη, αλλά έγινε μια αρχή τουλάχιστον. Αδιαφορώ επίσης πλήρως ποιος κυβερνά.
Θα σας επαναλάβω τα γεγονότα όπως τα έζησα ο ίδιος. Λίγες ημέρες πριν την αναχώρησή μας, δώσαμε τα στοιχεία μας στο Ελληνικό προξενείο. Αργότερα, μας τηλεφώνησαν και μας ενημέρωσαν την ημερομηνία και ώρα αναχώρησης για την Ελλάδα. Χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί ότι με την άφιξή μας θα μείνουμε σε υποχρεωτική καραντίνα στην Αθήνα. Αυτό ανακοινώθηκε μέσα στο αεροσκάφος, κάτι που δημιούργησε ένταση και εκνευρισμό σε κάποιους συνεπιβάτες. Οι οποίοι δήλωσαν πως, αν γνώριζαν αυτή την εξέλιξη δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα. Μέσα στο αεροσκάφος οι αεροσυνοδοί της Aegean μοίρασαν μάσκες σε όσους δεν είχαν, λόγω της έλλειψης στην Ισπανία. Δεν μας ζητήθηκαν χρήματα για το αεροπορικό ταξίδι. Υποθέτω πως το κράτος πλήρωσε την αεροπορική εταιρεία για την πτήση.
Με την άφιξή μας στο Ελ. Βενιζέλος νομίζαμε πως ήμαστε πρωταγωνιστές κινηματογραφικής ταινίας. Αστυνομία, πυροσβεστική, φάροι, μάσκες, λεωφορεία. Εκεί θα έλεγα πως δεν υπήρξαν τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται σε τέτοιες στιγμές, αλλά τουλάχιστον βρισκόμασταν στην πατρίδα. Στα λεωφορεία μπήκαμε ανά 25-30 άτομα περίπου. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο Stanley δημιουργήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα. Λόγω του όγκου των λεωφορείων, άργησε πολύ η διαδικασία check-in για την παραλαβή δωματίων, δημιουργώντας επιπλέον εκνευρισμό και διαμαρτυρίες σε όσους παρέμεναν αρκετή ώρα μέσα στα λεωφορεία. Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι διαμαρτυρίες -κυρίως από Αθηναίους- που ήθελαν να μεταβούν στα σπίτια τους.
Εγώ ήμουν τυχερός αφού ήμουν στο πρώτο λεωφορείο και μπήκα γρήγορα στο δωμάτιό μου. Η σίτιση ήταν δωρεάν με τρία γεύματα ανά ημέρα, εκτός αν ήθελες κάτι επιπλέον το οποίο πλήρωνες. Στο ενημερωτικό χαρτί που πήραμε από το ξενοδοχείο, μάλλον από συντακτικό λάθος φαίνεται πως η σίτιση γίνεται με πληρωμή, κάτι που δεν ισχύει. Τα γεύματα αφήνονταν έξω από την πόρτα κλειστά σε σακούλες. Μέσα στο ξενοδοχείο υπήρχε μόνιμη ιατρική ομάδα που μας εξέτασαν. Έξω από το ξενοδοχείο υπήρχε αστυνομία και κανάλια.
Το καλύτερο ήρθε από την Ellinair. Μη γνωρίζοντας την υποχρεωτική καραντίνα στην Αθήνα, είχα ήδη κλείσει αεροπορικό εισιτήριο με την πτήση 105 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, για την ημέρα της άφιξής μας στην Ελλάδα. Η πτήση έγινε κανονικά, αλλά εγώ δεν είχα πετάξει. Έστειλα ένα μειλ στην Ellinair ρωτώντας τι ισχύει, αν και τυπικά δεν είχα ελπίδα αφού η πτήση έγινε κανονικά. Άμεσα ήρθε η απάντηση : « ….Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε να επικοινωνήσετε με την Ellinair! Ζητούμε την κατανόηση σας για την αναμονή αλλά δυστυχώς λόγω των συνθηκών υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας. Κατόπιν και του προηγούμενου αιτήματος σας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι κατόπιν εγκρίσεως της εμπορικής μας διεύθυνσης το εισιτήρια σας με αριθμό ………., θα παραμείνει ανοιχτό έως και τις 19/03/2021.» Μπράβο Ellinair !
Επειδή δεν ήμουν ένας από τους 21 που βρέθηκαν θετικοί στον Κορονοϊό, εγώ και άλλοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τελείωσε η καραντίνα μας και επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη με λεωφορείο που έβαλε το κράτος.
Τι θα γινόταν αν αυτοί οι 21 πήγαιναν εξ αρχής σπίτια τους και όχι καραντίνα, αυτό μόνο ένας θεός το ξέρει.
Τούτες τις δύσκολες στιγμές, θα ήθελα να εκφράσω, τις θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν ώστε να επιστρέψουμε ασφαλείς στα σπίτια μας. Υπαλλήλους προξενικών αρχών, πληρώματα αεροσκαφών, οδηγούς λεωφορείων, αστυνομικούς, πυροσβέστες, υπαλλήλους ξενοδοχείου και τόσους άλλους. Αν θέλουμε να βρούμε λάθη και παραλείψεις θα βρούμε σίγουρα. Αν θέλουμε να γκρινιάζουμε και να κατηγορούμε όλους και όλα, κι αυτό γίνεται.
Εγώ είδα μια καινούργια Ελλάδα. Στη νοοτροπία κυρίως. Που επιτέλους δείχνει πως νοιάζεται για τους Έλληνες. Που μάχεται, που προσπαθεί να κάνει το σωστό. Που πολεμάει πολλούς εχθρούς και όχι έναν απλό ιό. Μια Ελλάδα που πολεμάει τον ίδιο της τον παλιό κακό εαυτό… Αυτός είναι ο χρόνιος εχθρός μας. Αυτόν θα νικήσουμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments