Η Ivana Stanojevic από τη Σερβία που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, μας έστειλε την παρακάτω επιστολή σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) καθώς όπως αναφέρει δεν αναγνωρίζονται (για γραφειοκρατικούς λόγους) στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τουρίστες από αυτές τις χώρες να υπόκεινται σε περιορισμούς κατά την επίσκεψη τους στη χώρα μας.

Η επιστολή αναφέρει:

«Τα “πολυπόθητα” και πολυσυζητημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού θεωρείται ότι είναι ένα μέσο για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να εξαπλωθεί το ποσοστό ανθρώπων που έχουν έστω και μια στοιχειώδης ανοσία της αγέλης, με ελπίδα ότι αυτό θα μειώσει και τα ποσοστά μεταδοτικότητας.
Όμως, με τα τελευταία γεγονότα φαίνεται πως αυτό μόνο θεωρητικά ισχύει.
Στην πράξη, το μοντέρνο αυτό το “ausweis” φαίνεται ότι δεν είναι το μέσο ενός απώτερου σκοπού για το κοινό καλό, αλλά εν τέλει – σκοπός από μόνος του.
Τα καινούργια μέτρα που είναι σε ισχύ από το Σάββατο και είναι σε άμεση σχέση με τα πιστοποιητικά, στιγματίζουν όχι μόνο τους ανεμβολίαστους, αλλά και ένα μέρος εκείνων των “συνειδητοποιημένων” πολιτών που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους, και πλέον είναι θύματα της γραφειοκρατίας, είτε αυτή είναι προϊόν δικού μας ή άλλου ξένου κράτους.
Αυτό τι σημαίνει ακριβώς;
Σημαίνει ότι αν οποιοσδήποτε πολίτης είτε Έλληνας, είτε ξένος που διαμένει στην Ελλάδα (ανάμεσα τους και εγώ), αλλά και όποιος τουρίστας έχει εμβολιαστεί σε μια χώρα εκτός ΕΕ, ακόμα και με εμβόλια κοινώς αναγνωρισμένα από την Ένωση (Biontec Pfiser, AstraZeneca, Moderna, J&J), δεν μπορεί να το αναγνωρίσει στην Ελλάδα και ούτε η εφαρμογή της Κυβέρνησης το αναγνωρίζει.
Αυτό εκτός του ότι προκαλεί λειτουργικά προβλήματα πολιτών της Ελλάδας (ημεδαπών ή αλλοδαπών) που είναι ξεχωριστό και μεγάλο θέμα προς συζήτηση περί “σκοπού”, συμπεριλαμβάνει και τους τουρίστες που λόγω του ότι δεν μπορούν πλέον να επισκέπτονται τα καταστήματα ως εμβολιασμένοι, αναθεωρούν και το ταξίδι τους στην Ελλάδα.
Αυτό ήδη έχει ειπωθεί ως πρόβλημα το καλοκαίρι και λύθηκε με αντίστοιχο ΦΕΚ που κάνει σύσταση για την αναγνώριση της έγχαρτης μορφής πιστοποιητικού των τουριστών, αλλά και αυτό πλέον μοιάζει ανέφικτο καθώς η γραμμή της Κυβέρνησης που δόθηκε στους επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον καλούνται με αυτόν τον τρόπο να γίνουν αστυφύλακες του κράτους, είναι ο έλεγχος να γίνεται μόνο με την συγκεκριμένη εφαρμογή Covid free Gr η οποία απλά δεν τα αναγνωρίζει και πιο συγκεκριμένα τα βγάζει ως ΑΚΥΡΑ.
Φαντάζομαι ότι συμφωνούμε πως το τελευταίο που θα κάνει ο κάθε μικρός/μεσαίος επαγγελματίας, ήδη αρκετά προβληματισμένος με το λειτουργικό χάος που αναμένει ότι θα προκύψει από τους ελέγχους, είναι να διαβάζει τα παλιά ΦΕΚ που λύνουν το πρόβλημα και που μπορεί να αναφέρονται στην συγκεκριμένη ΚΥΑ σε μια μικρή πρόταση όλου του “σεντονιού” (μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλοι νομικοί και μπορούν να τα ερμηνεύσουν).
Να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι το καλοκαίρι αυτό το πρόβλημα τεχνικά είχε λυθεί από κάποια εστιατόρια με απλή σάρωση των QR code των πιστοποιητικών μας με ενσωματωμένη εφαρμογή σάρωσης των QR CODE που διαθέτει κάθε smartphone, όπου ο υπερσύνδεσμος που προκύπτει οδηγεί στις αντίστοιχες επίσημες κρατικές πλατφόρμες, όμοιες με το ελληνικό gov.gr, οπότε δεν τίθεται θέμα γνησιότητας.
Άρα το ζητούμενο ήταν μόνο να δοθεί μια επιπλέον επισήμανση ή οδηγία, αφού υπάρχουν τεχνικά θέματα που αφορούν την εφαρμογή (να τονιστεί ότι δεν είναι θέμα μόνο ελληνικής πλευράς, αλλά και του κάθε κράτους έκδοσης πλην των 16 από όλον τον κόσμο όμως!).
Η οποία σύσταση προφανώς δεν γνωστοποιήθηκε εκ νέου ευρέως η καθόλου, καθώς από το Σάββατο είναι πάρα πολλοί πολίτες και τουρίστες που βρέθηκαν στην πόλη μας, αλλά και αλλού στην Ελλάδα π.χ. κάποιοι Άγγλοι στην Αθήνα, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το πιστοποιητικό τους είναι άχρηστο ως απόδειξη του εμβολιασμού και της “καταλληλότητάς τους” να γίνουν πελάτες είτε σε καταστήματα εστίασης, είτε λιανικής.
Έχουμε μπροστά μας τη “Philoxenia”, μιλάμε συνέχεια για τον τουρισμό 12 μηνών, έχουμε την τύχη η Θεσσαλονίκη να είναι ένας από τους προορισμούς που υπό τις φυσιολογικές συνθήκες δέχεται κόσμο όλο το χρόνο, σε μεγάλο βαθμό για ψώνια από τα Βαλκάνια και το διώχνουμε μαζί με τους ντόπιους καταστρέφοντας και εκείνα λίγα που έχουν απομείνει από τους επιχειρήσεις.
Το κυριότερο, όσοι Έλληνες και αλλοδαποί διαμένουμε νόμιμα στην Ελλάδα που έχουμε εμβολιαστεί ακόμα από την άνοιξη σε άλλες χώρες επειδή η Ελλάδα τότε δεν διέθετε αρκετά εμβόλια για νεότερες ηλικίες, αντί να αποτελούμε παράδειγμα του συνειδητοποιημένου πολίτη, θεωρούμαστε στιγματισμένοι και ίσοι με τους αντιεμβολιαστές που τα επιχειρήματα τους περί των οικονομικών συμφερόντων μόνο νομιμοποιούνται με αυτές τις παράλογες καταστάσεις.
Οι καταστάσεις που δεν αφορούν μόνο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να φάμε έξω με το νόμιμο εμβόλιο που έχουμε λάβει, αλλά ούτε μπορούμε να το αναγνωρίσουμε μέσα από τους επίσημους μηχανισμούς και θεσμούς της χώρας προκειμένου να ταιριάξουμε στα καινούργια δεδομένα.
Σου λένε απλά – εμβολιάσου εκ νέου (με τα δικά μας εμβόλια), ούτε καν με την τρίτη δόση.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments