Το ρεπορτάζ που ανεβάσαμε πριν μερικές μέρες με τίτλο “Έτσι καταστρέφουν την παλιά πόλη της Ρόδου…” προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Αναφέρονταν στην κυκλοφορία οχημάτων μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων όχι μόνο δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και επικινδυνότητας στους στενούς δρόμους της μεσαιωνικής πόλης αλλά και καταστροφής καθώς όταν τον 14ο αιώνα οι Ιππότες δημιούργησαν την πόλη, δεν είχαν προβλέψει πως οι ανιστόρητοι νεοέλληνες για να μην χάσουν την βολή τους θα κυκλοφορούν σ΄αυτήν ακόμη και με βάρια οχήματα τύπου τζιπ. Θα την συμπεριφέρονται δηλαδή με τέτοια βαρβαρότητα. Πολλές πλάκες στους δρόμους είναι ήδη σπασμένες και είδαμε με τα μάτια μας ανθρώπους να σκοντάφτουν και να πέφτουν.

Σήμερα λάβαμε μια επιστολή διαμαρτυρίας από την κα Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα που ισχυρίζεται πως είναι μόνιμος κάτοικος στην παλιά πόλη της Ρόδου και κάτοχος ενός από τα πολλά οχήματα που εμφανίζονται στις εφτά φωτογραφίες που συνόδευαν την ανάρτηση. Θεωρεί ότι το δημοσίευμα την προσβάλει καθώς όπως λέει είναι κάτοχος νόμιμης άδειας για να κυκλοφορεί μέσα στην παλιά πόλη με το αυτοκίνητο της. Για τη συγκεκριμένη κυρία υπάρχουν τα καλά και τα κακά αυτοκίνητα. Τα καλά είναι αυτά που διαθέτουν άδεια που κάποιος άθλιος δήμαρχος έδωσε για να μαζεύει ψήφους και δεν καταστρέφουν, δεν δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και επικινδυνότητας. Τα κακά αυτοκίνητα είναι των επισκεπτών και των καταστηματαρχών και είναι αυτά που καταστρέφουν. Τα νόμιμα δικαιούνται να καταστρέφουν τα μη νόμιμα όχι.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως για να διασχίσει την οδό των Ιπποτών με το αυτοκίνητο της η συγκεκριμένη κυρία, δυο οικογένειες τουριστών με μικρά παιδιά που έβγαζαν φωτογραφίες την μαγευτική οδό των Ιπποτών αναγκάστηκαν να παραμερίσουν και στη συνέχεια να περιμένουν να εξαφανιστεί το αυτοκίνητο για να συνεχίσουν τη φωτογράφιση του μεσαιωνικού τοπίου (φώτο).
Διαβάστε την επιστολή:
Ονομάζομαι Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα και είμαι κάτοχος του ΙΧ αυτοκινήτου ΡΟΚ 3868, το οποίο εμφανίζεται σε φωτογραφία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης σας της 18ης Απριλίου 2017 με τον ηχηρό τίτλο “Έτσι καταστρέφουν την παλιά πόλη της Ρόδου…(δείτε φωτογραφίες)”.

Θα ήθελα να μου εξηγήσετε με ποιό ακριβώς τρόπο συμβάλει στην “καταστροφή” αυτή το αυτοκίνητο μου που, εφοδιασμένο με σήμα μόνιμου κατοίκου της παλιάς πόλης και με το απαραίτητο “τηλε κοντρόλ” για τις ηλεκτρονικές μπάρες ελέγχου της εισόδου στην παλιά πόλη, διασχίζει την εντελώς άδεια οδό των Ιπποτών (προφανώς κατά τους χειμερινούς μήνες) στη διαδρομή που οδηγεί στην ιδιόκτητη οικία μου.

Επειδή,ως μόνιμη κάτοικος της παλιάς πόλης αλλά και ως πολίτης που έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παλιάς πόλης της Ρόδου ειδικότερα,θεωρώ ότι: – είμαι καθ’όλα νόμιμη και η δημοσίευση σας είναι άκρως προσβλητική για το πρόσωπό μου και θίγει προσωπικά μου δεδομένα – η μόνη δυνατότητα αποτελεσματικής προστασίας ενός διατηρητέου μνημειακού συγκροτήματος, που είναι ταυτόχρονα ζωντανό τμήμα μιας πόλης σαν τη Ρόδο, είναι να προστατεύονται και να διευκολύνονται οι μόνιμοι κάτοικοι στην εξυπηρέτηση των ζωτικών αναγκών που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους. – το δημοσίευμα σας είναι άκρως παραπλανητικό ,καθώς εξομοιώνει τους παρανομούντες καταστηματάρχες και πελάτες των νυκτερινών κέντρων με τους μόνιμους κατοίκους .

Παρακαλώ λοιπόν να αφαιρεθεί η φωτογραφία του αυτοκινήτου μου από το ως άνω δημοσίευμα σας, ως ελάχιστη κίνηση επανόρθωσης της προσβλητικής χωρίς λόγο απεικόνισης του . Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματος μου, σε σχέση με τους κανόνες που διέπουν τον ηλεκτρονικό τύπο.
Απάντηση
Σε ότι αφορά στα Omorfa Taxidia φυσικά και δεν θα αφαιρέσουμε την φωτογραφία η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ρεπορτάζ. Μακάρι η κυρία να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της και αν χρειαστεί τα στοιχεία μας για να καταθέσει μήνυση, θα την διευκολύνουμε σ΄αυτό. Ο ντόρος που θα δημιουργηθεί ίσως συγκινήσει κάποιους αρμόδιους, αν όχι στη Ρόδο τουλάχιστον στο Υπουργείο Πολιτισμού και την ΟΥΝΕΣΚΟ και σταματήσει αυτή η άθλια κατάσταση.

guest
2 Comments
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments
Αναστασία Κυριακίδου

Κυρία Μανούσου – Ντέλλα, 1. Το ρεπορτάζ δεν καταγγέλλει τα οχήματα για παράβαση του ΚΟΚ, οπότε δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογείτε για τη νομιμότητα της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας. Αντιθέτως, καταγγέλλει την έλλειψη κανόνων από τους φορείς που θα έπρεπε να προστατεύουν το μνημείο. 2. Τα προσωπικά σας δεδομένα κυρίως εσείς τα δημοσιοποιήσατε, δεν σας ανέφερε ονομαστικά κανείς, ούτε ο αριθμός κυκλοφορίας σας είναι παγκοίνως γνωστός. 3. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μπορεί οι επισκέπτες ή οι καταστηματάρχες να κάνουν κατάχρηση στην είσοδο των αυτοκινήτων στην παλιά πόλη. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, θα περιμέναμε από κάποια που, όπως λέτε «έχει αφιερώσει τη… Διαβάστε περισσότερα »

Άρης Τσιουκάνης
Άρης Τσιουκάνης
5 έτη πριν

Ως κάτοικος της Ρόδου σας συγχαίρω για το άψογο ρεπορτάζ όπως και την στάση σας στην διαμαρτυρία της αρχιτέκτονος κα. Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα.
Μόνο με εμμονή και αποφασιστικότητα θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της καθημερινής νέο-ελλαδίτικης νοοτροπίας.

Υ.Γ. Υπάρχουν και λαμπρά παραδείγματα κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης, που αφήνουν το αυτοκίνητο τους εκτός των τειχών ενώ έχουν άδεια. Αλλά είναι μετρημένα στο ένα χέρι…