Παγκόσμια μέρα ξεναγού χθες Κυριακή και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα, «γιορτάστηκε» με διαμαρτυρίες αντί για δωρεάν ξεναγήσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Και αυτό γιατί οι ξεναγοί νιώθουν πως η κυβέρνηση τους ξέχασε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν από την αρχή της πανδημίας, η βοήθεια που έλαβαν από την κυβέρνηση αντιστοιχεί σε περίπου 150 ευρώ το μήνα.
Χθες το μεσημέρι μπροστά στο Λευκό Πύργο, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας. Για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, σ΄αυτήν παραβρέθηκε μόνο το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος.
Όπως μας ανέφεραν μέλη του, ο κλάδος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση «καθώς το κράτος συνεχίζει να μας αγνοεί και να μας φέρεται ως πολίτες Β’ κατηγορίας.
Ζητάμε:
– Αναδρομική στήριξη των Ξεναγών για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020,με ένσημα.
-Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας».
Στο μεταξύ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ξεναγών σε ότι αφορά στην τουριστική κίνηση στη χώρα μας τη φετινή περίοδο. Καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι προμηνύεται για το καλοκαίρι, κυρίως για τα κομμάτια που αποτελούν τον κύριο όγκο της δουλειάς τους, δηλαδή τον οργανωμένο τουρισμό των γκρουπ και την κρουαζιέρα.
Χαρακτηριστικά μας ανέφεραν πως τα αμερικανικά γκρουπ έχουν ακυρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, από την Ευρώπη δεν υπάρχει αξιόλογες κρατήσεις μέχρι τον Αύγουστο, ενώ η έναρξη της κρουαζιέρας αναβάλλεται συνεχώς.
Κοντολογίς οι δικές τους επαφές και πληροφορίες τους κάνουν να πιστεύουν πως το 2021 δεν θα είναι αισθητά καλύτερο από το τραγικό 2020.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments