Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας θα ανοίξει τις «πύλες του» το ερχόμενο Σάββατο 1 Αυγούστου στην Αλόννησο. Από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες δύτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα στο βυθό από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα πχ!!!
Για όσους όμως δεν τα έχουν καλά με τις καταδύσεις, μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στην Χώρα της Αλοννήσου, το οποίο θα υποδέχεται τους επισκέπτες δίνοντας τους πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων, τη δυνατότητα να καταδυθούν εικονικά και να περιηγηθούν στον βυθό ανάμεσα από τα εκθέματα σαν αληθινοί δύτες με τη βοήθεια τεχνολογικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.
Το υποβρύχιο μουσείο οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα σε βάθος 21-28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου- Βόρειων Σποράδων.
Το περίφημο ναυάγιο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του μεγάλου αριθμού ευρημάτων και της πολύ καλής κατάστασης στην οποία αυτά βρίσκονται. Ανακαλύφθηκε το 1985 από έναν ψαρά της Αλοννήσου. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο της εποχής του 5ου π.Χ αιώνα, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μια μεγάλη καταιγίδα και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Μετέφερε χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (σημερινή Σκόπελο) και την Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) δυο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.
Το υποβρύχιο μουσείο, θεωρείται «σταθμός» για τον καταδυτικό τουρισμό και θα βάλει την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Αλόννησο στον Παγκόσμιο καταδυτικό χάρτη. Το έργο έχει ήδη αποσπάσει βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει παρουσιαστεί παγκοσμίως από κορυφαία μέσα όπως οι New York Times, το Lonely Planet, το Daily Mail και το Travel & Leisure. Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments