Μεθαύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου, η Ελλάδα θα κάνει το τρίτο και πιο σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού της. Αυτή τη μέρα θα συμβούν τα εξής:
1. Θα ανοίξουν όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας σε διεθνείς πτήσεις, κάτι που μέχρι τώρα επιτρέπονταν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό θα κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση των τουριστών σε ελληνικά θέρετρα, καθώς τώρα πρέπει να περάσουν από την Αθήνα και σε ελάχιστες περιπτώσεις από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Επίσης δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό. Πτήσεις τσάρτερ σημαίνει ότι μεταφέρουν μόνο τουρίστες οι οποίοι μάλιστα έχουν κλεισμένη και τη διαμονή τους, σε αντίθεση με τις τακτικές πτήσεις με τις οποίες μέχρι τώρα έφτασε στην Ελλάδα αρκετός κόσμος αλλά ελάχιστοι τουρίστες.
Επίσης θα ανοίξει ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων και ίσως και κάποιοι ακόμη χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο. Τέλος θα ανοίξουν τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για τα καράβια που έρχονται από Ιταλία, καθώς και τα λιμάνια κρουαζιέρας χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κρουαζιερόπλοια καθώς αυτή η αγορά δεν άνοιξε ακόμη.

2. Θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας σε τουρίστες τρίτων χωρών, δηλαδή από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι από όλες τις τρίτες χώρες αλλά συγκεκριμένες. Ποιες θα είναι αυτές; Πολλές λίστες χωρών κυκλοφορούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ωστόσο τίποτε δεν είναι συγκεκριμένο. Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη διαβουλεύεται προκειμένου να καθορίσει μια κοινή λίστα αλλά πιθανόν να μην καταλήξει σε κοινή απόφαση. Και αυτό γιατί κάθε χώρα, εκτός από τα επιδημιολογικά κριτήρια θέλει να λάβει υπόψιν και τις σχέσεις της με συγκεκριμένες τρίτες χώρες οπότε το πράγμα μπερδεύεται. Επίσης χώρες που βασίζονται στον τουρισμό θέλουν διευρυμένη λίστα ενώ οι υπόλοιπες όχι.
Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξει σε μια κοινή λίστα τότε θα ανακοινώσει την δική της. Πότε θα το κάνει αυτό; Πιθανόν στο παραπέντε, δηλαδή Τρίτη βράδυ, όπως μας έχει συνηθίσει σε ανάλογες προηγούμενες περιπτώσεις . Όλα δείχνουν πως θα παραμείνουν εκτός λίστας (δηλαδή κλειστά σύνορα) σημαντικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ και Βόρεια Μακεδονία. Η λίστα θα επανεξετάζεται κάθε δυο εβδομάδες.
Το γεγονός ότι ανοίγουν όλα τα διεθνή αεροδρόμια, συνοριακοί σταθμοί και λιμάνια, και ότι ανοίγουν τα σύνορα μας σε τουρίστες τρίτων χωρών, δεν σημαίνει πως θα έχουμε και τουρίστες. Δυστυχώς οι κρατήσεις κινούνται σε μηδενικά έως ασήμαντα επίπεδα και όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στον Αύγουστο.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments