Βαλίτσες για το Τελ Αβίβ ετοιμάζουν οι “Διπλωμάτες της Θεσσαλονίκης”. Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι συμμετέχουν στη ”Διπλωματία των πόλεων”, αυτή την σημαντική δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης που σκοπό έχει να προβάλει την πόλη ως τουριστικό, συνεδριακό, εκθεσιακό, εκπαιδευτικό, ιατρικό και ότι άλλο έχει ενδιαφέρον, προορισμό.
Η αποστολή που αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για την ισραηλινή πρωτεύουσα είναι η 13η εξόρμηση της Διπλωματίας από τότε που αυτή ξεκίνησε. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, ενώ θα τη συνοδεύσει και ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Άλλωστε ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε προσπάθειες για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του Δημάρχου.
Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, καθώς αύριο Τρίτη, ξεκινά στο Τελ Αβίβ η τουριστική έκθεση IMTM 2017 και εκεί θα βρίσκεται όλη η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Η εκδήλωση για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, θα γίνει την Τετάρτη εντός της έκθεσης. Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι φορέων και τουριστικών πρακτόρων του Ισραήλ ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες κατ’ ιδίαν συναντήσεις (B2B) μεταξύ επαγγελματιών των δυο πλευρών (Θεσσαλονίκης – Ισραήλ) προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη Θεσσαλονίκη λόγω του ιστορικού ενδιαφέροντας που έχουν οι ισραηλινοί για την πόλη, την οποία αποκαλούν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Το Τελ Αβίβ είναι αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη ένα πλεονέκτημα που οι άνθρωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο.
Όταν πριν μερικά χρόνια άνοιξε η συγκεκριμένη αγορά και τα πρώτα τσάρτερ έφτασαν στην Θεσσαλονίκη, όλα πήγαν πολύ καλά καθώς οι ισραηλινοί είχαν φτάσει σταδιακά στις πρώτες θέσεις με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης. Ωστόσο αυτό στη συνέχεια υποχώρησε και με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, πέρσι το πρώτο οκτάμηνο έπεσαν στην 11η θέση με 29.325 διανυκτερεύσεις, μειωμένες κατά 2.42% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015. Είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα.
Στόχος της αποστολής είναι να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουρισμού του Ισραήλ καθώς επίσης να τους ενημερώσει για την κατασκευή του Μουσείο Ολοκαυτώματος, ένα πολύ μεγάλο έργο, ικανό να προσελκύσει Εβραίους τουρίστες όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά από εβραϊκές κοινότητες απ’ όλο τον κόσμο. Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Νιάρχος και την γερμανική κυβέρνηση, τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έτοιμα, απομένουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Έκτος από τους εκπροσώπους τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων στην αποστολή που αποτελείται από 40 περίπου άτομα συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της Helexpo-ΔΕΘ, του γραφείου διεκδίκησης συνεδρίων Θεσσαλονίκης (TCB), της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δικηγορικές εταιρείες, καθώς επίσης και αποστολή από το Δήμο Νάουσας αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Νικόλαο Κουτσογιάννη και τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Μάντσιο. Συμμετέχουν επίσης τα τρία κρατικά πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο) στην προσπάθεια τους για προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Όπως και στις προηγούμενες τέσσερις αποστολές της Διπλωματίας, έτσι και σ΄αυτήν χορηγός είναι η Aegean Airlines η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ένα όλο και πιο ενεργό ρόλο όσον αφορά την προσπάθεια για την τουριστική προβολή και προώθηση της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε κάθε χρόνο δρομολογεί κατά την θερινή περίοδο απευθείας πτήσεις από την Θεσσαλονίκη για το Τελ Αβίβ, κάτι που διευκολύνει το ταξίδι των Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Την Aegean θα εκπροσωπήσει στο Τελ Αβίβ η διευθύντρια Βορείου Ελλάδος Ειρήνη Σιδηροπούλου, η οποία στην εκδήλωση της Τετάρτης θα παρουσιάσει τις δραστηρίοτητες της εταιρείας.

ΣΣ Η φωτογραφία είναι από αναχώρηση σε προηγούμενη αποστολή στην Κύπρο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments