“Βαρεθήκαμε τα ίδια και τα ίδια. Και Ζαγοροχώρια πήγαμε για πίτες, και Αράχωβα επειδή πηγαίνουν όλοι και ορεινή Ναυπακτία επειδή είναι της μόδας και Πήλιο και λίμνη Πλαστήρα και Καιμάκτσαλαν. Η γυναίκα μου γκρινιάζει συνέχεια ότι δεν βρίσκω κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Εσύ που ξέρεις, έχεις να μας προτείνεις κάτι ;”
– ” Να πάτε στη Θράκη. Εκπληκτικά, πανέμορφα φυσικά τοπία, οικισμοί καλοδιατηρημένοι και γραφικοί. Άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι, με συμπεριφορά που θα σας ενθουσιάσει όσο δύσπιστοι και κουμπωμένοι κι αν είστε στο άγνωστο. Μια υπέροχη αυθεντική, γνήσια Ελλάδα ζει και δημιουργεί σε αυτά τα χώματα. Δεκάδες οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, εξαιρετική γαστρονομία ειδικά στα γλυκά που θα τρελαθείτε, μοντέρνα καταλύματα για διαμονή, εύκολη πρόσβαση είτε αεροπορικώς Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, είτε μέσω Εγνατίας. Και κυρίως για όλα τα γούστα και πορτοφόλια. Να πάτε και δεν θα χάσετε. Ειδικά για εκδρομές σχολείων είναι ότι καλύτερο. Πολιτισμός, οικότοποι, ιστορία, διασκέδαση και τόσα άλλα, στη διάθεση των μαθητών. Θα ανακαλύψουν την πραγματική Ελλάδα! ”
– ” Καλά τα λες…..αλλά μήπως υπάρχει κάτι άλλο….; Ναι κάθε χρόνο λέμε να πάμε στο Καρναβάλι της Ξάνθης, αλλά στο τέλος στην Πάτρα καταλήγουμε. Κι ακούσαμε από τον μπατζανάκη της κουμπάρας του συμπέθερου, ότι διάβασε σε κάτι ιστοσελίδες ότι εκεί είναι λίγο “παράξενη” η κατάσταση… Όσο για τα σχολεία νομίζω είσαι εκτός πραγματικότητας. Ρώμη, Βουδαπέστη, Πράγα, Ρόδο, Μύκονο θέλουν τα παιδιά. Άκου εκδρομή στη Θράκη !”
Η συζήτηση είναι φανταστική, αλλά πάνω-κάτω αυτή είναι η γενική άποψη για επισκέψεις ή εκδρομές προς τη Θράκη. Η οποία Θράκη για κάποιους Έλληνες είναι μια “δύσκολη” ή “παράξενη” περιοχή, για άλλους μάλλον αδιάφορη αφού βρίσκεται λίγο μακριά από το μικρόκοσμό τους, ενώ μια μερίδα δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα -αλλά και δεν θέλει να μάθει- κάτι επιπλέον. “Εγκληματική” κατά τη γνώμη μας και η πολιτική σχετικά με τις σχολικές εκδρομές, που θα έπρεπε να πηγαίνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα σχολεία κι ας φώνάζουν όσο θέλουν οι διάφοροι θιγμένοι.
Όποιος πήγε στην Ξάνθη, την Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη, απλά έφυγε ενθουσιασμένος. Διότι άλλα άκουγε, άλλα προσδοκούσε και περίμενε και άλλα φυσικά είδε. Πολύ καλύτερα εννοείται. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε για πολλοστή φορά την Ξάνθη. Μια πόλη ζωντανή, νεανική, με έντονη νυχτερινή ζωή που είναι παράξενο πως δεν έγινε ακόμη προορισμός τύπου City Break. Όσο για τη συνύπαρξη Ξανθιωτών Χριστιανών και μουσουλμάνων δείχνει αρμονική, με αλληλοσεβασμό και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και σε κάποιους πονηρούς δεν αρέσει καθόλου αυτό…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments