Κείμενο: Πάνος Γεωργιάδης

Αν δεν σας λένε τίποτα οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και σας φαίνονται παντελώς άγνωστες, τότε λογικά πρέπει να είστε κάτω από 30-35 ετών. Αν τώρα σας ξυπνούν νοσταλγικές στιγμές, τότε πρέπει να ήσασταν «προχωρημένοι» εκείνα τα χρόνια, αλλά και μεγάλοι σε ηλικία σήμερα…
Οι παράξενες συσκευές που βλέπεται, είναι τα μηχανήματα που είχε κάθε κατάστημα για να καταγράψει την πιστωτική σας κάρτα. Αρχικά ο καταστηματάρχης τοποθετούσε την κάρτα στη συσκευή, κατόπιν έβαζε ένα ειδικό έντυπο και ύστερα τραβούσε για να αποτυπωθούν τα στοιχεία σας που ήταν ανάγλυφα πάνω στην κάρτα. Αυτό έβγαινε σε τρία (3) αντίτυπα ενώ θα έπρεπε να υπογράψετε πάνω στο χαρτί με ταυτόχρονη επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου αν ήσασταν σε κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Πως γίνεται σήμερα με τις ανέπαφες συναλλαγές και τα pin; Ε καμία σχέση!
Τα άλλα έντυπα με τα κόκκινα γράμματα είναι τα παλιά αεροπορικά εισιτήρια. Και αυτά ήταν χειρόγραφα, ναι χειρόγραφα! Με στυλό, λογικά θα καταλαβαίνεται περίπου οι νεότεροι όταν λέμε στυλό… Υπόψη ότι για να κλείσετε κάποιο αεροπορικό εισιτήριο θα έπρεπε ο ταξιδιωτικός πράκτορας να πάρει τηλέφωνο στην εταιρεία για να δει αν υπάρχουν θέσεις και κατόπιν να κάνει την κράτηση. Επιπλέον ο ναύλος έβγαινε και πάλι από τον ίδιο τον πράκτορα, βάζοντας διάφορες παραμέτρους όπως εσωτερικό-εξωτερικό, μίλια ( όχι bonus) κτλ. Τα εισιτήρια έβγαιναν πάλι σε αντίτυπα με καρμπόν ( άντε τώρα να εξηγήσεις στους νέους τι είναι το καρμπόν). Εννοείται πως δεν υπήρχε η έννοια της ταυτοπροσωπίας στον έλεγχο αεροδρομίου αλλά και ούτε η αυστηρότητα με τα ονόματα. Έγραφε πχ το εισιτήριο Μπάμπης Σουγιάς και ταξίδευε η Κικίτσα Τσαπερδονοκολοσφυρίχτρα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Μετά την 9/11/2001 έσφιξαν οι πισινοί.
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν διηγηθούν άπειρες ιστορίες όπου για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους άλλαζαν ονόματα, έσβηναν, ξαναέγραφαν ότι ήθελαν κ.α. Πως είναι σήμερα με την άμεση πρόσβαση στο ίντερνετ και η διαδικασία τύπου «χρηματιστηρίου» για την αγορά ενός εισιτηρίου που κάνουμε μόνοι μας ; Ε καμία σχέση.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments