Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να επέφερε χιλιάδες αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές όλων, δημιουργώντας φόβο, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά υπάρχουν και κάποια θετικά αποτελέσματα όλης αυτής της κατάστασης, τα οποία μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν και σε άλλους τομείς.. Ας ξεκινήσουμε από την είδηση ότι στη Ζάκυνθο, το πασίγνωστο υπό εξαφάνιση είδος χελώνας καρέτα-καρέτα φέτος, έκανε 1444 φωλιές, γεγονός απίστευτο σαν αριθμός τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου πως θα γεννηθούν περίπου 150.000 χελωνάκια!
Το ερώτημα που προκύπτει «γιατί φέτος;» απαντάται πολύ εύκολα «λόγω της κατάστασης».. ερήμωσαν οι παραλίες και η τουριστική σεζόν άργησε να ξεκινήσει. Με αυτόν τον τρόπο, έμεινε ελεύθερο το φυσικό περιβάλλον των χελωνών ώστε να αναπαραχθούν, να κυοφορήσουν και με ασφάλεια να φέρουν τις επόμενες γενιές στη ζωή!
Αυτά τα ευχάριστα νέα, δίνουν την ελπίδα και για τα επόμενα χρόνια που αναμένονται πιο λαμπρά από τουριστικής ανάπτυξης απ’ ότι η φετινή χρονιά, για την άφιξη πολλών τουριστών με ενδιαφέρον για την φύση, την χλωρίδα και την πανίδα της, για να δουν τα νέα χελωνάκια να μεγαλώνουν. Ακόμα, μας δίνει την απάντηση πως η φύση δεν μας έχει ανάγκη, τουναντίον εμείς την χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να ζούμε. Συνεπώς, είναι μια καλή τροφή για σκέψη αυτή η είδηση ώστε να σκεφτούμε το πόσο κακό κάνει η ανθρώπινη παρουσία στο περιβάλλον με το να μη το σέβεται. Ας είναι η αρχή ώστε όλοι να λειτουργήσουμε φιλικά προς αυτό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments