«Το λουκάνικο της Αρναίας δεν είναι αλλαντικό» τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο νεαρός παραγωγός Παναγιώτης Καραγιάννης από την Αρναία, ο οποίος παρασκευάζει εξαιρετικά νόστιμο λουκάνικο φτιαγμένο από χοιρινό κρέας και λίπος «σε ποσότητα τόση, όση χρειάζεται για να αφρατέψει η γέμιση». Προσθέτει κρεμμύδια, πορτοκάλια & λεμόνια πολτοποιημένα με τη φλούδα και τη σάρκα τους, φρέσκα μυρωδικά, βότανα και μπαχαρικά.
Είναι η συνταγή της μητέρας του Ντίνας, η οποία την κληρονόμησε από τη δική της μητέρα κ.ο.κ., έτσι ώστε το «λουκάνικο Αρναίας» να μετρά σήμερα πάνω από έναν αιώνα ιστορίας
Πριν λίγες ημέρες το «λουκάνικο Αρναίας» απέσπασε το σήμα ποιότητας με τίτλο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ από την Αριστοτελική Σύμπραξη, ενώ προετοιμάζονται οι δικτυώσεις του παραγωγού με τους f&b υπεύθυνους τοπικών εστιατορίων και καταλυμάτων. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στα μπουφέ των ελληνικών ή παραδοσιακών πρωινών, αντικαθιστώντας τη χρήση αλλαντικών ή μεταποιημένων τροφών.
Στην περιοχή είναι γνωστό και ως «λουκάνικο της Ντίνας» ή «λουκάνικο Καραγιάννη» και θα το βρείτε:
Στο παραδοσιακό restaurant «Μπακατσιάνος»,
Στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Η Λανάρα»,
Στη χασαποταβέρνα «Ο Πλάτανος»,
Στη Λέσχη Στρατωνίου,
Στο πρωινό του Alpe Luxury Accommodation στην Ολυμπιάδα,
Στο πρωινό του ξενοδοχείου «Λιοτόπι» στην Ολυμπιάδα.

Το «λουκάνικο Μεγάλης Παναγίας»

Το παραδοσιακό «λουκάνικο Μεγάλης Παναγίας», το οποίο παρασκευάζεται από τον επίσης νεαρό κρεοπώλη Δημήτρη Φούκα, φτιάχνεται και αυτό με ντόπιο χοιρινό κρέας, ενώ στη γέμιση προστίθεται 12% λίπος. «Αυτή είναι η αναλογία που του ταιριάζει» ισχυρίζεται ο αεικίνητος Δημήτρης, που τοποθετεί πάνω κι από την τεχνογνωσία το μεράκι. Εκτός από τα εσπεριδοειδή, που χαρακτηρίζουν και τη δική του συνταγή, ο Δημήτρης προτείνει στο κοινό το «λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα Ιερισσού», αξιοποιώντας στο έπακρο την παραγωγή ντόπιου κίτρινου τυριού. Εξαιρετικό είναι όμως και το λουκάνικο με πράσο, αλλά και η πικάντικη εκδοχή του παραδοσιακού προϊόντος, που περιλαμβάνει σκόρδο και ξύδι από τη ζύμωση του μεγαλοπαναγιώτικου οίνου.
Το «λουκάνικο Μεγάλης Παναγίας» απέσπασε (και αυτό) το σήμα ποιότητας με τίτλο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. Θα το βρείτε σε όλα τα ουζερί – ψητοπωλεία της Μεγάλης Παναγίας, ενώ σύντομα ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να υιοθετήσουν την τοποθέτησή του στα παραδοσιακά πρωινά.

Το «λουκάνικο Ιερισσού»

Ξεχωριστή θέση στη λίστα με τα λουκάνικα της Ανατολικής Χαλκιδικής κατέχει το «λουκάνικο Ιερισσού», το οποίο φυσικά περιέχει στη γέμισή του ολόκληρα πολτοποιημένα πορτοκάλια, ακολουθώντας τη συνταγή των παραδοσιακών λουκάνικων της Χαλκιδικής. Παράγεται από έναν ακόμη δραστήριο νεαρό κρεοπώλη, το Βασίλη Καραβασίλη, ο οποίος πέρα από την πατροπαράδοτη δημιουργία, εμπνεύστηκε μία καινοτόμα γεύση, αυτήν που «παντρεύει» το ντόπιο χοιρινό κρέας με το κατσικίσιο λευκό τυρί της Ιερισσού. Έτσι ο Βασίλης διαφοροποιεί την τοπική κληρονομιά, αφήνοντας σε αυτήν το δικό του γαστρονομικό αποτύπωμα, ισχυριζόμενος ότι «όταν δύο τοπικές γεύσεις ενώνονται, τότε παράγουν νέα, βελτιωμένη γαστρονομική εκδοχή».
Έχοντας αποσπάσει το σήμα ποιότητας με τίτλο ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, το «λουκάνικο Ιερισσού» ετοιμάζει την είσοδό του στα μενού τοπικών restaurants, bar restaurants και ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments