Ημέρες γιορτής και μνήμης αυτές που έρχονται για όλη την Ελλάδα. Η ηρωϊκή επέτειος του “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου 1940, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης την 26η Οκτωβρίου 1912 με την ταυτόχρονη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, είναι μια ευκαιρία για να ξυπνήσουν οι μνήμες, να γνωρίσουν οι νεότεροι τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να ξεσκάσουν κάποιοι λόγω των αργιών.
Κι αν ορισμένοι αποδράσουν σε χώρες και πόλεις του εξωτερικού, για τους υπόλοιπους υπάρχει μια ευκαιρία να συνδυάσουν ιστορικές μνήμες, γνώση αλλά και οικογενειακή ταξιδιωτική βόλτα σε πολύ χαμηλό κόστος.
Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν την περασμένη άνοιξη στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και συγκεκριμένα στα, όπου είχε διοργανωθεί από το Δήμο Σιντικής (Ν. Σερρών), μια εντυπωσιακή αλλά κυρίως συγκινητική εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου.
Αφορούσε την αναβίωση των ηρωικών μαχών που έγιναν τον Απρίλιο του 1941, όπου κάτω από εξαιρετικά αληθοφανείς συνθήκες, προβλήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά και ο ηρωισμός των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών απέναντι στους πανίσχυρους τότε Γερμανούς. Οι άνθρωποι του «Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη», αλλά και εθελοντές, ανέδειξαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ιστορική μνήμη αλλά ταυτόχρονα έβαλαν και τα πρώτα λιθαράκια για την προσέλκυση ιστορικού-στρατιωτικού τουρισμού στην περιοχή τους. Κάτι που θα πρέπει να δουν πιο προσεκτικά στο μέλλον, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι αλλά και τοπικοί φορείς, ώστε να αναπτυχθούν οι περιοχές τους με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα.
Οι πολυβολισμοί, τα καπνογόνα, οι εικονικές χειροβομβίδες, το κροτάλισμα των οπλοπολυβόλων, οι ήχοι των κανονιών και των αεροπλάνων στούκας, οι εκπληκτικές αμφιέσεις των Ελλήνων και Γερμανών αξιωματικών-στρατιωτών, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Επιπλέον είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε και μέσα στα Οχυρά Ιστίμπεη. Το οχυρό Ιστίμπεη ήταν ένα από τα οχυρά της γραμμής Μακεδονίας-Θράκης. Είχε ως αποστολή την απαγόρευση της οδού από Πετρίτσι δια Τραπέσκας (Τραπέζι) Λέτσιτσας (Γέρακα) προς Νέο Πετρίτσι, σε συνδυασμό με τα οχυρά Άσπρη Πέτρα και Στήριγμα και την υποστήριξη για κατάληψη των υψωμάτων πυραμίδας 36 για να χρησιμοποιηθούν ως βάση εξόρμησης για επιθετική ενέργεια προς Πετρίτσι (Βουλγαρίας). Η δύναμή του ήταν 10 αξιωματικοί και 300 οπλίτες. Η επίθεση κατά του Ιστίμπεη ξεκίνησε την 6 Απριλίου 1941 από Γερμανικά Τάγματα Ορεινού Πεζικού. Προηγήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός, τόσο από πυροβολικό όσο και από αέρος με στούκας. Μετά από ηρωικές μάχες το οχυρό παραδόθηκε την 7η Απριλίου. Κατά την παράδοση ο Γερμανός Συνταγματάρχης παρέταξε έξω από το οχυρό γερμανικό τάγμα για απόδοση τιμών προς τους ήρωες Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες.
Το Οχυρό Ιστίμπεη ή αλλιώς το “Αγκίστρι του θανάτου” όπως το αποκάλεσαν οι εισβολείς , βρίσκεται σε υψόμετρο 1339 μέτρων στο Όρος Κερκίνη και 16 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο βορειοδυτικά του Νέου Πετριτσίου, ενώ από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα απέχει μόλις 250 μέτρα. Το μήκος των υπόγειων στοών είναι 650 μέτρα και το ανάπτυγμα των καταφυγίων 1650 μέτρα. Από τη στοά εισόδου μέχρι τον πρώτο όροφο υπάρχουν 76 σκαλοπάτια.
Σήμερα, μπορείτε να επισκεφτείτε εκτός από το Οχυρό, το Μουσείο «Ήχος και φως», το Παρατηρητήριο, τον ξενώνα, αλλά και τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Οχυρά Ιστίμπεη, ή ακόμη και να εγγραφείτε σαν εθελοντές, μπείτε στη σελίδα του Συνδέσμου Φίλων Οχυρών Ιστίμπεη:
http://www.istibeifort.com/

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments