Στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος με την ονομασία T-GUIDE, διπλωματούχοι ξεναγοί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται για την ξενάγηση ατόμων με μαθησιακές και νοητικές δυσκολίες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και πριν μερικές μέρες έφτασε και στη χώρα μας. Η ξεναγός Έφη Καλαμπουκίδου, ανέλαβε να ξεναγήσει στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα ατόμων με σύνδρομο Down του συλλόγου της Θεσσαλονίκης.
Όπως μας είπε η κα Καλαμπουκίδου, “η προετοιμασία για μια τέτοια ξενάγηση ξεκινά πριν την ξενάγηση, συζητώντας με τους ψυχολόγους και φροντιστές αυτών των ατόμων. Στην ξενάγηση χρησιμοποιούμε απλή γλώσσα και φωτογραφίες. Η ομάδα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 άτομα. Μετά το τέλος της ξενάγησης πηγαίνουμε σε αίθουσα για να δούμε επιπλέον φωτογραφίες και να συζητήσουμε με τα παιδιά στο επίπεδο που αυτό είναι εφικτό”.
Αν και ήταν μια από τις κρύες μέρες του χειμώνα, η ομάδα τω ατόμων με σύνδρομο Down, έφτασε στο Μουσείο ευδιάθετη. Μας εντυπωσίασε η εξαιρετική φροντίδα από τους συνοδούς τους. Με το που έφτασαν έγραψαν το όνομα τους σε αυτοκόλλητο το οποίο κόλλησαν στο στήθος τους. Η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ήταν άψογη. “Μακάρι να είχαν τέτοια εξαιρετική συμπεριφορά και οι μαθητές των σχολείων που μας επισκέπτονται” μας είπε μια από τις αρχαιοφύλακες.
Η ξενάγηση συνεχίζεται. Κάποια άτομα από το γκρουπ αντιλαμβάνονται τι περίπου βλέπουν. κάποια όχι. Όλα δείχνουν εντυπωσιασμένα από το χώρο με τους χαμηλούς φωτισμούς και τα εξαιρετικά εκθέματα. Μετά το τέλος της ξενάγησης πηγαίνουν σε αίθουσα του μουσείου για να δουν φωτογραφίες και να ξαναθυμηθούν τι είδαν.
Μιλώντας με μια από τους συνοδούς του γκρουπ, μας είπε πως “με τέτοιες επισκέψεις τα άτομα αυτά κοινωνικοποιούνται περισσότερο, μαθαίνουν να σέβονται το χώρο στον οποίο βρίσκονται. Επίσης θέλουμε ο κόσμος να μας βλέπει για να καταρρεύσουν διάφορες θλιβερές προκαταλήψεις”.
Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη της χώρας και περισσότεροι ξεναγοί θα κληθούν να πιστοποιηθούν για ξεναγήσεις ατόμων με νοητική και μαθησιακή δυσκολία.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments