Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξει η χώρα μας τα σύνορα της στους ξένους τουρίστες. Αρχικά από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Ένα δεύτερο κύμα χωρών απ’ όπου θα επιτραπεί η είσοδος τουριστών στη χώρα μας θα ξεκινήσει τη 1 Ιουλίου. Θα εξαιρεθούν τουρίστες από χώρες που δεν τα πήγαν καλά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Δεν θα πραγματοποιούνται τεστ σε όσους εισέρχονται στη χώρα αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.
Ο εσωτερικός τουρισμός θα ξεκινήσει στη 1 Ιουνίου τη μέρα που θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα κάμπινγκ.
Αυτά ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι συναρμόδιοι υπουργοί στα πλαίσια του σχεδίου για την σταδιακή έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια όλων.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή. Επίσης θα οριστούν ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας.
Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία 600 κλινών COVID.
Για την οικονομική στήριξη του τουρισμού, ανακοινώθηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, αλλά και ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Θα ενισχυθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά και το τουριστικό πακέτο.
Για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000. Επίσης, θα υπάρξουν εταιρικά Holiday Vouchers για επιπλέον αφορολόγητο voucher διακοπών αξίας 300 ευρώ.
 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar