Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποκτά μια ξεχωριστή κουλτούρα στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Άλλωστε η ελληνική οικογένεια έδειξε την «αδυναμία» που έχει στα event με θέμα βασισμένο στα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά.
Φέτος θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κατερίνη η πρώτη φάση ενός εξαιρετικά πρωτότυπου και διαδραστικού θεματικού μουσείου Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, το «Μουσείο Χριστουγέννων» που ξεκινά τη λειτουργία του το προσεχές Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, είναι σε διεθνές επίπεδο, μοναδικό στο είδος του. Αποτελεί σύνθεση του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία των Χριστουγέννων παγκοσμίως αλλά εστιάζει σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα που συνδέονται με τις γιορτές στην Ελλάδα.
Σε αυτή την πρώτη φάση παρουσίασης και λειτουργίας του μουσείου η πληροφορίες περνάνε κυρίως μέσα από κείμενα και την ξενάγηση των ερμηνευτών. Από την επόμενη χρονιά θα εμπλουτιστεί με αρχειακό υλικό και σπάνια εκθέματα (παλιά στολίδια, μουσικοί δίσκοι, παιχνίδια κλπ) που έχουν άμεση σχέση με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.
Όλα ξεκινούν από την πρώτη εικόνα του κτηρίου. Η εξωτερική όψη είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους την «περιέργεια» να πλησιάσουν και να μπουν μέσα, στον παραμυθένιο κόσμο των Χριστουγέννων.
Η πρόσοψη είναι άριστα, καλλιτεχνικά διακοσμημένη, με ιδιαίτερα έντονα και μοντέρνα, αισθητικά στοιχεία που παραπέμπουν στα μαγικά Χριστούγεννα.
Το ταξίδι τής οικογένειας, και γενικά όλων των επισκεπτών, ξεκινά με μια σχεδόν «υποχρεωτική» ανάγκη, για πρώτη αναμνηστική φωτογράφιση στην είσοδο του πιο πρωτότυπου μουσείου.
Η «αυλή» και ο εξωτερικός χώρος διαμορφώνεται με απίθανα εικαστικά σπιτάκια που παραπέμπουν σε παραμυθένια Χριστούγεννα. Ταυτόχρονα όμως στην αυλή του «Μουσείου» θα λειτουργήσει και ένα παραμυθένιο «Μουσείο Χριστουγέννων Παιδικής Φαντασίας». Οι μικροί επισκέπτες θα μπαίνουν σε ένα παιδικό μουσείο που έχει το σχήμα από ένα τεράστιο παπούτσι ξωτικών. Μικρά απίθανα αντικείμενα θα δώσουν διαφορετικές εικόνες στην απίθανη παιδική φαντασία
Ουσιαστικά πρόκειται για μια βιωματική εμπειρία ώστε το κοινό ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, να έχει έντονη την αίσθηση ότι βίωσε, δοκίμασε και έμαθε πολλά, ενδιαφέροντα, νέα και σημαντικά πράγματα.
Μέσα στο κτήριο, κεντρικός οικοδεσπότης και ξεναγός θα είναι ο Άη Βασίλης και θα μιλάει στους επισκέπτες για όλα τα θέματα που πραγματεύεται το μουσείο. Για την ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων στον κόσμο, για την δική του ιστορία, την γενειάδα και την στολή του, για τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα (έθιμα, λαογραφία), για τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, για τις μελωδίες, τα κάλαντα, τις γεύσεις και τα γλυκά αρώματα των Χριστουγέννων.
Παραδίπλα στην κουζίνα… και ο Μάγειρας του Μουσείου που περιμένει τα παιδιά να ετοιμάσουν παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές.

Λειτουργία από 17 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου
Παραγωγή: Δήμος Κατερίνης
Σχεδιασμός: Dream Workers – Ανεμοσκορπίσματα – Elsagon

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments