Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ότι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τα όπλα τον Απρίλιο του 1941, το πέτυχαν ειρηνικά οι χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι κατέκλυσαν τους χώρους των Οχυρών Ρούπελ στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα! Κατέλαβαν κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου που ήταν διαθέσιμος, αποδεικνύοντας τη δίψα όλων για εκδηλώσεις που συνδυάζουν θέαμα αλλά και γνώση της ιστορίας.

Χθες Κυριακή και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η ιστορική  αναπαράσταση των  μαχών αλλά και της παράδοσης του οχυρού Ρούπελ το 1941. Ένα Χολυγουντιανό υπερθέαμα που καθήλωσε, εντυπωσίασε μα κυρίως συγκίνησε όλους όσους το παρακολούθησαν.

Με την άψογη συνδιοργάνωση που πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα του υπ. Εθνικής Άμυνας, Τουρισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Δήμου Σιντικής, την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και την βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, η φετινή εκδήλωση περιλάμβανε σχεδόν τα πάντα: Σε ένα καταπληκτικό και εξαιρετικά αληθοφανές σκηνικό μάχης,  προβλήθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής αλλά και ο ηρωισμός των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών απέναντι στους πανίσχυρους τότε Γερμανούς. Αναδείχθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο η ιστορική μνήμη αλλά ταυτόχρονα μπήκαν και τα πρώτα λιθαράκια για την προσέλκυση ιστορικού-στρατιωτικού τουρισμού στην περιοχή. Κάτι που θα πρέπει να δουν πιο προσεκτικά στο μέλλον, τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι αλλά και τοπικοί φορείς, ώστε να αναπτυχθούν οι περιοχές τους με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα.

Οι πολυβολισμοί, τα καπνογόνα, οι εικονικές χειροβομβίδες, το κροτάλισμα των οπλοπολυβόλων, οι ήχοι των κανονιών και των αεροπλάνων στούκας, η θεατρικότητα και οι εκπληκτικές αμφιέσεις των Ελλήνων και Γερμανών αξιωματικών-στρατιωτών, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Επιπλέον  ξεχωριστή ήταν και η επίδειξη αεροσκάφους Τ-6Α ΤΕΧΑΝ ΔΑΙΔΑΛΟΣ, από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και παρουσιάστηκαν τρισδιάστατες απεικονίσεις (διοράματα) από ελληνικό και το γερμανικό στρατόπεδο εκστρατείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το εσωτερικό στοάς του οχυρού Ρούπελ του 1941 και στρατόπεδο Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (1950-1955).

Συγχαρητήρια σε όλους ! Και του χρόνου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments