Φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Στις όμορφες παραλίες του κόλπου του Ρεθύμνου στη βόρεια Κρήτη, οι εθελοντές του Αρχέλων φροντίζουν τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα (Caretta caretta), που εδώ και χιλιάδες χρόνια πηγαίνουν εκεί για να αναπαραχθούν. Στη συγκεκριμένη περιοχή συναντάμε τον τρίτο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της συγκεκριμένης θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Οι εθελοντές εντοπίζουν τις φωλιές και τοποθετούν προστατευτικό κλωβό ώστε να μην πάει κάποιος και βάλει την ομπρέλα του από πάνω.
Καθώς όμως όπως προαναφέραμε οι συγκεκριμένες παραλίες είναι όμορφες, τις διεκδικούν οι τουρίστες και κυρίως οι επαγγελματίες του τουρισμού, πολλοί από τους οποίους δεν φημίζονται για την ευαισθησία τους στο οικοσύστημα.
Έτσι την τελευταία δεκαετία, οι φωλιές στις οποίες γεννιούνται τα μικρά χελωνάκια μειώθηκαν στο μισό, δηλαδή από 400 σε 200.
Μόλις πριν μερικές μέρες κάποιος ασυνείδητος έσκαψε σε σηματοδοτημένη φωλιά και μετέφερε τα αυγά σε άλλο σημείο της παραλίας, γιατί προφανώς ενοχλούσε την ξαπλώστρα του.
Όπως αναφέρει σχετικά ο Αρχέλων σε ανακοίνωση του: «Επιβεβαίωση των φόβων μας: ούτε ένα χελωνάκι δεν εκκολάφθηκε από τη φωλιά που βανδαλίστηκε στην παραλία Ρεθύμνου!!!
Η ομάδα μας είχε ειδοποιηθεί ότι η φωλιά παράνομα ξεσκάφτηκε και “μεταφέρθηκε” λίγο παρακάτω, από κάποιους άσχετους, λίγες ώρες (?) μετά τον εντοπισμό και την προστασία της με κλωβό από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό καθώς κανένα από τα 105 αυγά δεν εκκολάφθηκε.»

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments