Κείμενο – φωτογραφίες: Εβελίνα Παπαδοπούλου

Πριν από αρκετά χρόνια, στα αφορολόγητα των αεροδρομίων και των συνοριακών σταθμών της χώρας, η γκάμα των προϊόντων που πουλούσαν ήταν περιορισμένη και η συνήθως εισαγόμενη. Έβρισκες κυρίως τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά και αρώματα. Τα ελληνικά προϊόντα ήταν ελάχιστα, φτωχοί συγγενείς δίπλα στα εισαγόμενα. Κυρίως έβρισκες Ούζο 12, το διάσημο κονιάκ Metaxa, και μερικά τσολιαδάκια και άλλα αναμνηστικά made in japan..
Ευτυχώς αυτό άλλαξε άρδην. Τώρα πλέον στις εμπορικές ζώνες των αεροδρομίων και τα Duty free σε λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς κλπ, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ελληνικών προϊόντων για αυτούς που αναχωρούν από τη χώρα μας. Και δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά ταυτισμένα με την Ελλάδα σε εξαιρετικές, ευφάνταστες συσκευασίες που τους δίνουν υπεραξία. Συσκευασίες που σε πολλές περιπτώσεις προβάλουν τη χώρα μας. Λαδί, μέλι, παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα, ξηροί καρποί, ποτά, κρασιά και πολλά ακόμη βρίσκονται πλέον στις προθήκες των καταστημάτων προκαλώντας να τα αγοράσεις.
Έτσι ο επισκέπτης αναχωρώντας από την Ελλάδα ξοδεύει επιπλέον χρήματα για αγορά ελληνικών προϊόντων, παίρνει λίγη Ελλάδα μαζί του και τις περισσότερες φορές αυτά τα προϊόντα τα αναζητάει και στη χώρα του.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments