Θεωρητικά όλα τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οικονομικά πιεσμένα. Το ενεργειακό κόστος, ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια, έχουν δημιουργήσει κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε πολλούς. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται στην ταξιδιωτική κίνηση της φετινής εορταστικής περιόδου. Τα τουριστικά γραφεία κυριολεκτικά ξεπούλησαν τις εκδρομές τους και μάλιστα από πολύ νωρίς. Το εκπληκτικό είναι πως πρώτα πουλήθηκαν οι ακριβότερες αεροπορικές εκδρομές και μετά οι φθηνότερες οδικές. Και όλα αυτά δυο μήνες μετά τον ταξιδιωτικό χαμό που επίσης έγινε την 28η Οκτωβρίου.
Ο κυρίως όγκος των αναχωρήσεων ξεκίνησε από χθες και θα συνεχιστεί μέχρι και τα Φώτα. Φέτος εκτός από τους γνωστούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, είχαμε και αρκετές αεροπορικές εκδρομές σε μη χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Ιορδανία οι οποίες ξεπούλησαν επίσης. Ο μόνος προορισμός που κινήθηκε μέτρια τα φετινά Χριστούγεννα ήταν η Κωνσταντινούπολη, κυρίως λόγω του φόβου που δημιούργησε η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση.
Πολύ αυξημένη είναι η κίνηση και στην Ελλάδα. Τα ξενοδοχεία και παντός είδους καταλύματα στις ορεινές τουριστικές περιοχές γέμισαν από νωρίς. Οι πληρότητες φτάνουν κοντά στο 100%
Πολύ καλά πήγαν και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία διαφόρων πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως τα Γιάννενα, η Καστοριά, ο Βόλος, τα Τρίκαλα κα. Επι της ουσίας οι μόνες πόλεις που δεν θα έχουν τουριστική κίνηση αυτές τις γιορτές είναι όσες δεν κάνουν τίποτε για την τουριστική τους ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η κίνηση στα ξενοδοχεία θα είναι μέτρια την περίοδο των Χριστουγέννων και θα γεμίσουν την πρωτοχρονιά. Η πελατεία τους όπως κάθε χρόνο θα είναι κυρίως Βούλγαροι, Σέρβοι, Σκοπιανοί και λιγότεροι Τούρκοι. Από Δυτική Ευρώπη «λίγα πράγματα» για να χρησιμοποιήσουμε μια ατάκα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.
Και η οικονομική κρίση ;;; Μάλλον είμαστε ευκατάστατοι και δεν το ξέρουμε…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments