Πριν αρκετά χρόνια, στη Χαλκιδική έβλεπες πολλούς Βρετανούς τουρίστες, κυρίως στην περιοχή της Χανιώτης, αλλά και Γερμανούς, Γάλλους, Ιταλούς. Σταδιακά σχεδόν όλοι εξαφανίστηκαν ενώ την ίδια ώρα αυξάνονταν οι Ρώσοι και οι Βαλκάνιοι. Τη Χαλκιδική ποτέ δεν απασχόλησε, ίσως με κάποια ειδική έρευνα, γιατί έχασε τόσο εύκολα τις δυτικές αγορές, ίσως γιατί εύκολα τις αντικατέστησε με άλλες, έστω και χαμηλότερης απόδοσης.
Τα τελευταία χρόνια, οι Βρετανοί έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους στη Χαλκιδική, κυρίως χάρη στην ενεργοποίηση της Jet2 Hollidays που από το 2018 έβαλε στους καταλόγους της πακέτα διακοπών σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και πιθανόν λίαν προσεχώς στην Πιερία.
Ποια είναι όμως αυτή η Jet2 Holidays, η οποία φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία στον προορισμό δημιουργώντας ελπίδες για αλλαγή του τουριστικού μίγματος; Μάλιστα πριν μερικές μέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Jet2 Holidays ο Steve Heapy, βρέθηκε στη Χαλκιδική προκειμένου να μιλήσει ο ίδιος στους ξενοδόχους της περιοχής σε ειδική εκδήλωση (φώτο), μια επίσκεψη που κάτι δείχνει. (είχαμε αναφερθεί στην εκδήλωση σε άλλη ανάρτηση).
Η Jet2 Holidays ήταν πάντα από τους μεγάλους tour operators της Βρετανίας, ωστόσο η κατάρρευση τη Thomas Cook το 2019 την απογείωσε. Σήμερα είναι ο δεύτερος tour operator στη Βρετανία αλλά πολύ κοντά στον πρώτο, την TUI UK. Πριν την πανδημία είχε φτάσει να διακινεί πάνω από 3.5 εκατ. τουρίστες σε προορισμούς στα Κανάρια Νησιά, τη Μεσόγειο και Ευρωπαϊκές πόλεις με τουριστικό ενδιαφέρον.
Διαθέτει και δική της αεροπορική εταιρεία, την Jet2.Com, με στόλο 92 αεροσκαφών, την 3η μεγαλύτερη της Βρετανίας. Καθώς όμως έχει σε παραγγελία στην Airbus αλλά 75 καινούργια αεροσκάφη τα οποία άρχισε να παραλαμβάνει, τον επόμενο χρόνο θα διαθέτει 104 αεροσκάφη. Το 2019 είχαν πετάξει μαζί της πάνω από 14 εκατομμύρια επιβάτες.
Πετά από 10 βρετανικά αεροδρόμια προς 14 ελληνικά, μεταφέροντας κυρίως τουρίστες. Ένα 40% των εισιτηρίων σε κάθε πτήση διατίθεται στην αγορά χωρίς την δέσμευση ο αγοραστής να πάρει και το ξενοδοχείο.
Η Jet2 Holidays συνεργάζεται με 4600 ξενοδοχεία στους προορισμούς τους οποίους έχει στον κατάλογο της και 2200 βίλες. Πάνω από 700 ένστολοι συνεργάτες της περιμένουν τους πελάτες της στους προορισμούς, για να τους βοηθήσουν σε ότι χρειαστούν.
Πρόκειται δηλαδή για έναν πολύ μεγάλο tour operator με εκατομμύρια πελάτες και αλματώδη αύξηση, ικανό να αλλάξει την τουριστική μοίρα μιας περιοχής αν κάνει focus επάνω της.
Το 56% από τα 3.5 εκατ. πελάτες της, τους βρίσκει μέσα από τη σελίδα της στο διαδίκτυο. Το 24% των πελατών της το παίρνει από τα τρείς χιλιάδες ανεξάρτητα τουριστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζεται στη Βρετανία και το 20% μέσω του τηλεφωνικού της κέντρου στο οποίο απαντούν 535 ειδικευμένοι συνεργάτες της (travel advisors) οι οποίοι εργάζονται από το σπίτι. Το 35% των κλήσεων γίνονται μέσω WhatsApp, ενώ to 47% των κλήσεων οδηγούν σε πώληση.
Πέρσι είχε 156 εκατομμύρια επισκέψεις στην ιστοσελίδα της. Το 23% έγιναν μέσω υπολογιστή, το 57% μέσω κινητού, το 13% μέσω εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και το 7% μέσω τάμπλετ. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας.
Την επόμενη θερινή περίοδο, η Jet2.com θα πραγματοποιεί 262 πτήσεις την εβδομάδα από βρετανικά αεροδρόμια προς ελληνικούς προορισμούς. Μόνο δέκα από αυτές τις πτήσεις θα έχουν προορισμό το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το 2018 οι πτήσεις τις Jet2.com προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν 12 και το 2019 ήταν 11.
Κοντολογίς αν και η Jet2 Holidays έχει μεγάλα σχέδια ανάπτυξης στην Ελλάδα, το πλάνο της εταιρείας για Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη απλά θα προσεγγίζει αυτό του 2019, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που θα είναι αυξημένο κατά 114% σε σχέση με το 2019.
Για τη Χαλκιδική, η εμφάνιση της Jet2 Holidays είναι μια καλή ευκαιρία να αυξήσει την παρουσία της στην μεγάλη βρετανική αγορά και οι ξενοδόχοι πιο ώριμοι πια, να κρατήσουν και να αυξήσουν την συγκεκριμένη αγορά που στην υπόλοιπη Ελλάδα κάνει πάρτι…

 
 
 
 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments