Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ, που αφορά στα τουριστικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού ανά Περιφέρεια, δείχνει τον στρεβλό, σχεδόν παρανοϊκό τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο ελληνικός τουρισμός.
Και αυτό γιατί μόλις πέντε από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, προσελκύουν το 79% των αφίξεων και εισπράττουν το 87% από τον συνολικό τουριστικό τζίρο που κάνει η χώρα μας. Οι υπόλοιπες οκτώ Περιφέρειες προσελκύουν το 21% των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας και εισπράττουν μόλις το 13% των συνολικών εσόδων.
Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει ο Ελληνικός τουρισμός, αν δώσει προτεραιότητα στην τουριστική ανάπτυξη των οκτώ Περιφερειών που ενώ έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα και τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον που δεν περιορίζεται στο «ήλιος και θάλασσα», είναι σε μέτρια ή ανύπαρκτη κατάσταση, καθώς λείπουν οι υποδομές, οι τουριστικές επενδύσεις, η προβολή και το γενικότερο ενδιαφέρον από την κεντρική εξουσία, χωρίς να παραβλέπονται οι ευθύνη και των ντόπιων παραγόντων.
Όμως για να γίνει αυτό, δηλαδή η τουριστική ανάπτυξη όλων των Περιφερειών, χρειάζεται η χώρα να αποκτήσει επιτέλους μακρόπνοη τουριστική πολιτική που θα προκρίνει την τουριστική ανάπτυξη αυτών των Περιφερειών. Δυστυχώς τουριστική πολιτική με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας, δεν είχαμε ποτέ στη χώρα μας, βαδίζοντας κυριολεκτικά στα τυφλά.

Οι πέντε Περιφέρειες με τις μεγαλύτερες αφίξεις και εισπράξεις είναι:

– η Αττική: πρωταθλήτρια στις αφίξεις με 20% του συνόλου και εισπράξεις 18%.
– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα): Προσέλκυσε το 19% των αφίξεων αλλά είναι πρωταθλήτρια στις εισπράξεις με 29% από τον συνολικό τζίρο του ελληνικού τουρισμού.
– Περιφέρεια Κρήτης: Στο 15% οι αφίξεις και στο 20% οι εισπράξεις.
– Κεντρική Μακεδονία: Στο 15% οι αφίξεις μόλις 10% οι εισπράξεις
– Νησιά Ιονίου: στο 10% αφίξεις και εισπράξεις.

Από εκεί και μετά το χάος
– Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: 7% αφίξεις και μόλις 2% οι εισπράξεις.
– Πελοπόννησος. Στο 3% αφίξεις και εισπράξεις.
– Ήπειρος: Στο 3% οι αφίξεις στο 2% οι εισπράξεις.
– Θεσσαλία: Στο 2% αφίξεις και εισπράξεις.
– Δυτική Ελλάδα: Στο 2% αφίξεις και εισπράξεις
– Στερεά Ελλάδα: Στο 2% οι αφίξεις στο 1% οι εισπράξεις
– Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία: στο 1% αφίξεις και εισπράξεις.

 
 
 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments