Περισσότερα από 100 κιλά χοιρινό λίπος έγιναν πεντανόστιμες παραδοσιακές «Τσιγαρίδες» (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους) στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Δίου του Δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας.
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος του Δίου «Ολύμπιος Ζευς» τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά, εκδήλωση της αναβίωσης του παραδοσιακού εθίμου της Τσιγαρίδας. Από νωρίς το πρωί τα καζάνια με τα κομμάτια χοιρινού λίπους μπήκαν στην φωτιά για να μαγειρευτούν και να παρασκευαστούν οι απίθανες παραδοσιακές Τσιγαρίδες ένα από τα γνησιότερα Ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων. Οι παραδοσιακές Τσιγαρίδες παρασκευάστηκαν με τη βοήθεια πολλών «σεφ», οι οποίοι γνώριζαν καλά το αντικείμενο και τα μυστικά της, με την μυρωδιά της ψημένης τσιγαρίδας να διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Η ελληνική παράδοση είναι πολύ πλούσια σε γεύσεις και δρώμενα για τα Χριστούγεννα. Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ήταν έθιμο η κάθε οικογένεια στο χωριό να μεγαλώνει ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την προπαραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.
Έτσι στη κεντρική πλατεία του Δίου, την οποία ο σύλλογος τη μετέτρεψε σε μία πραγματικά μαγική χριστουγεννιάτικη πλατεία, υπό τους ήχους της γκάιντας (παραδοσιακού μουσικού οργάνου), έγινε η δωρεάν διανομή της παραδοσιακής τσιγαρίδας. Οι τσιγαρίδες συνοδεύονταν με ζυμωτό ψωμί, ντόπιο κρασί και τσίπουρο δίνοντάς την δυνατότητα στα μέλη του συλλόγου, σε φίλους και επισκέπτες του χωριού να γευτούν λαχταριστές ζεστές και ροδοκοκκινισμένες τσιγαρίδες .

Ο καλός καιρός στάθηκε σύμμαχος και βοήθησε στην επιτυχία της εκδήλωσης που ήταν μία ακόμη προσπάθεια του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Δίου «Ολύμπιος Ζευς» για την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας, ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments