Του Σάκη Παπαδόπουλου

Εν  αναμονή της σταδιακής άρσης των περιορισμών, ο Ελληνικός τουρισμός βιώνει την απόλυτη αβεβαιότητα για το που πάμε. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας καλείται να αναμετρηθεί με μια διαφορετική πραγματικότητα. Ας δούμε λοιπόν που βρισκόμαστε.

Ξενοδοχεία…

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των  ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας στη 1 Ιουνίου. Η απόφαση βρήκε τους ξενοδόχους ιδιαίτερα προβληματισμένους καθώς γνωρίζουν πως τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία θα είναι άδεια από κόσμο ενώ τα έξοδα θα τρέχουν. Περιμένουν να οριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να πάρουν την τελική τους απόφαση αν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους ή όχι. Αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβλέπουν πως τα ξενοδοχεία θα μοιάζουν με νοσοκομεία τότε οι περισσότεροι δε θα ανοίξουν τουλάχιστον πριν τον Σεπτέμβριο.  Ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες πως δεν θα είναι τόσο αυστηρά. Σύμφωνα με αυτές θα προβλέπουν πλεξιγκλάς στις ρεσεψιόν,  μάσκες για το προσωπικό, χαλαρές διαδικασίες,  και ότι προβλέπεται για την εστίαση.

Επίσης οι ξενοδόχοι πιέζουν την κυβέρνηση το άνοιγμα να γίνει 15 μέρες αργότερα και μέχρι τότε να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις  για το προσωπικό τους.

Τα εποχικά ξενοδοχεία…

Τα εποχικά ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν το νωρίτερα στη 1 Ιουλίου. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν καθώς η κίνηση θα είναι περιορισμένη, η σαιζόν μικρή  και δεν θα βγάλουν ούτε τα μισά έξοδα τους.

Τα μικρά ξενοδοχεία και καταλύματα που δεν έχουν πολλά έξοδα είναι σε καλύτερη μοίρα. Μάλιστα αρκετά από αυτά ζητούν να ανοίξουν νωρίτερα για να κερδίσουν τα σαββατοκύριακα του Ιούνη από Έλληνες που πιθανόν θα εκδράμουν στις θάλασσες. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και εδώ από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Άλλες τουριστικές επιχειρήσεις…

Νωρίτερα και σταδιακά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που σχετίζομαι με τον τουρισμό. Ωστόσο οι τουριστικοί πράκτορες λένε να μην ανοίξουν καθώς με ξενοδοχεία κλειστά και τα αεροπλάνα καθηλωμένα δεν έχουν κάτι να πουλήσουν. Ζητούν να ανοίξουν μαζί με τα ξενοδοχεία. Ο ΣΕΤΕ με επιστολή που έστειλε στα αρμόδια Υπουργεία ζητά να ισχύσει για τις τουριστικές επιχειρήσεις  οι ίδιες ευεργετικές διατάξεις για το προσωπικό που ισχύει για τα ξενοδοχεία. Δηλαδή να πληρώσει το κράτος όλο το προσωπικό τον Μάιο και όχι μόνο το 60%.

 

Υγειονομικά πρωτόκολλα…

Αναμένονται στα μέσα του μήνα,  δηλαδή την άλλη βδομάδα. Θα ορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων,  τις μεταφορές αλλά και την είσοδο ξένων τουριστών στη χώρα μας.

Επειδή υπήρξε όργιο φημών για το πώς θα είναι αυτά τα πρωτόκολλα, με κοινή τους επιστολή που έστειλαν χθες Δευτέρα στον  Πρωθυπουργό,  13 πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις-μέλη του ΣΕΤΕ, που εκπροσωπούν όλους τους κλάδους του τουρισμού, ζήτησαν  «Ρεαλιστικά και βιώσιμα Υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας».

 Από το πόσο αυστηρά θα είναι θα εξαρτηθεί κατά πολύ πόσες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία θα ανοίξουν και πόσα θα πουν ραντεβού του χρόνου. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα είναι πολύπλοκα και πολύ αυστηρά και δεν θα δημιουργούν δυσβάσταχτο επιπλέον κόστος. Μένει τα δούμε…

Προσέλκυση τουριστών…

Η τάση που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι τουρίστες σαν μείνουν στην χώρα τους. Όχι μόνο για να ενισχύσουν την τοπική οικονομία αλλά και να μην επιστρέψουν πίσω χιλιάδες φορείς του κορωνοϊού που θα τον έχουν κολλήσει στις διακοπές τους. Έτσι κυβερνητικοί και άλλοι επίσημοι,  παροτρύνουν τους πολίτες τους να μην σχεδιάσουν διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Κάποιες κυβερνήσεις προχωρούν ακόμη περισσότερο,  διαδίδοντας ότι τα δικά τους υγειονομικά πρωτόκολλα θα προβλέπουν πως όσοι επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό, θα μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα. Αυτό θα αποτρέψει τους περισσότερους από το να προγραμματίσουν διακοπές στο εξωτερικό.

Το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα με διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη,  ιδιαίτερα αυτά που αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό με επιτυχία. Δηλαδή να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες που θα ορίζουν κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα και διαδικασίες για ταξίδια στην Ελλάδα. Προς το παρόν φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

Πολλά θα κριθούν από διάσκεψη που θα κάνουν τις  προσεχείς  μέρες οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα φανεί ποιες είναι οι τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη στο θέμα αυτό.  Πολλά θα κριθούν και από τα πρωτόκολλα που θα ορίσουν οι κυβερνήσεις για τους πολίτες τους, καθώς επί του παρόντος δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα κοινά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα.

 

Αεροπορικές μεταφορές

Η Aegean  θα ξεκινήσει να πετά σε βασικά δρομολόγια εξωτερικού στη 1 Ιουνίου. Ωστόσο οι άνθρωποι της εταιρείας δεν τρέφουν αυταπάτες. Εκτιμούν πως δεν θα υπάρχει ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβρη, ενώ η κανονικότητα θα πάρει τουλάχιστον δυο χρόνια για να επανέλθει στις αεροπορικές μεταφορές. Στις 15 Μαΐου λήγει η Νόταμ της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας που απαγόρευε πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού. Δεν ξέρουμε αν ανανεωθεί και για πόσο ακόμη.

 

Οδικός τουρισμός…

Οι βαλκάνιοι θέλουν να έρθουν στη Βόρεια Ελλάδα για διακοπές αλλά οι κυβερνήσεις τους δεν φαίνονται διατιθέμενες να τους αφήσουν  για να στηρίξουν την τοπική τους οικονομία. Σε χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία,  φημολογείται πως οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν την 14ημερη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό. Αυτό επί της ουσίας αποτρέπει τους πολίτες αυτών των χωρών να σχεδιάσουν διακοπές στο εξωτερικό. Επίσης δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι Ρουμάνοι και οι Σέρβοι θα μπορούν ανεμπόδιστα να διαχύσουν Βουλγαρία και Σκόπια για να φτάσουν στην Ελλάδα. Αλλά και όταν φτάσουν οι άθλιοι μεθοριακοί μας σταθμοί θα του δημιουργούν φόβο και ταλαιπωρία.

 

Αυτά ισχύουν προς το παρόν ωστόσο σχεδόν καθημερινά όλα αλλάζουν. Όλα δείχνουν πως η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη λόγω της ανακοίνωσης των πρωτοκόλλων αλλά και της διάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών στην οποία ίσως να κριθούν πολλά.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments