Γράφει η Στέλλα Λώτη
Η ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν στη φαρέτρα αρκετών συμμετοχών της φετινής 38ης Philoxenia.
Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να παρουσιάσουν στους επισκέπτες της τουριστικής έκθεσης τον πλούτο που διαθέτουν επιδιώκοντας να διαμορφώσουν μια τουριστική ταυτότητα του προϊόντος «θρησκευτικός τουρισμός» ως σύνθεση στοιχείων ελκυστικότητας του τόπου τους.
Εξάλλου μέσα από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πολυμορφικού προϊόντος που προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων εντός ή και στην ευρύτερη περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος, μπορεί να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη διάρκεια παραμονής των θρησκευτικών τουριστών και η χαμηλή καταναλωτική δαπάνη.
Επιπρόσθετα, η ποιότητα του προϊόντος «θρησκευτικός τουρισμός» απαιτεί επάρκεια και υψηλών προδιαγραφές υποδομές, δραστηριότητες και υπηρεσίες που θα υποστηρίξουν την περεταίρω ανάπτυξή του και διασύνδεσή του με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού για τον εμπλουτισμό κινήτρων επίσκεψης και την εξασφάλιση μοναδικής-ιδιαίτερης-ξεχωριστής εμπειρίας στους επισκέπτες.
Ωστόσο, βασική επιδίωξη είναι ο θρησκευτικός τουρισμός να προβληθεί ως ένα ενιαίο σύνολο πολλών πραγμάτων όπου ο πνευματικός χαρακτήρας της περιήγησης του προσκυνητή δεν θα απομειώνεται και θα διαφυλάττεται η «ιερότητα» του ταξιδιού.
Τέλος να σημειωθεί πως το όραμα για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι η καθιέρωση της χώρας μας ως διεθνούς προορισμού θρησκευτικού τουρισμού, η διαμόρφωση ελκυστικού, ανταγωνιστικού και βιώσιμου προϊόντος θρησκευτικού τουρισμού, η δόμηση ισχυρού brand name, η αύξηση του μεριδίου στην αγορά του θρησκευτικού τουρισμού και η διασύνδεσή του με άλλες μορφές ειδικού τουρισμού.