Δεν έχει τέλος το τουριστικό μαρτύριο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθώς τα χτυπήματα που δέχονται είναι απανωτά. Λόγω των προσφυγικών ροών έχασαν τις ευρωπαϊκές αγορές. Τώρα θα χάσουν και την μοναδική που τους απέμεινε, την Τουρκική. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επικαλούμενη παράνομη εισροή προσφύγων, αποφάσισε να μην εφαρμοστεί φέτος το πιλοτικό καθεστώς της ευκολότερης έκδοσης βίζας σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος Κως και Ρόδος). Το καθεστώς αυτό, που λειτουργούσε επιτυχώς από το 2012, εκτόξευσε τους αριθμούς των Τούρκων τουριστών καθώς έκανε πιο εύκολη την εκδοσή βίζας σ’ αυτούς που ήθελαν να επισκεφτούν τα νησιά αυτά, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία στα visa centers. Μάλιστα επέτρεπε σε Τούρκους να επισκεφτούν αυτά τα νησιά ακόμη και αν το αποφάσιζαν την τελευταία στιγμή.
Όπως αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας ο Θράσος Καλογρίδης, πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, που έστειλε σε αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες και άλλους παράγοντες, “τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το αποκορύφωμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης το έτος 2015, τα νησιά στηριζόταν αποκλειστικά στην θεαματική αύξηση των Τούρκων επισκεπτών, σε ποσοστό 40% έως 70%, δεδομένου ότι η μεταναστευτική κρίση οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις αφίξεις ξένων τουριστών με charters και κρουαζιερόπλοια, καθώς και των Ελλήνων τουριστών. Επομένως η απόφαση για την κατάργηση του μέτρου της θεώρησης στα λιμάνια των νησιών, θέτει πολλαπλά εμπόδια στην προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών στα νησιά μας και μοιραία θα αναδειχθεί σε ταφόπλακα για την τουριστική τους δραστηριότητα”
Αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών θα γίνει ειδική σύσκεψη για το θέμα προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να πάρει πίσω την απόφαση της καθώς θα είναι η χαριστική βολή στον τουρισμό αυτών των πολύπαθων νησιών.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments