Ελλάδα

Νάουσα: Sorry.. No Beaches!

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του νέου μπραντ της Νάουσας. Τολμηρό και εκκεντρικό, βάζει τα πράγματα εξαρχής στην θέση τους. Δεν έχουμε παραλίες, έχουμε όμως όλα τα άλλα. Το νέο μπραντ το οποίο επέλεξε επιτροπή από ανθρώπους του τουρισμού, θα παρουσιαστεί επισήμως σε λίγο καιρό και θα αποτελέσει την εκκίνηση μιας προσπάθειας για την τουριστική προβολή και προώθηση της πόλης.
Αυτό μας εξηγεί ο Δήμαρχος της Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ένας νέος άνθρωπος μόλις 35 ετών που εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος για πρώτη φορά, και διαθέτει όραμα και τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων.
“Η Νάουσα” μας λέει, “ζούσε για πολλά χρόνια από την κλωστοϋφαντουργία της και ζούσε καλά. Έτσι ο τουρισμός ήταν μια περιττή πολυτέλεια. Όταν τα εργοστάσια έκλεισαν μας πήρε μια δεκαετία να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα ξανανοίξουν ποτέ. Έπρεπε να βρούμε κάτι άλλο. Ένα από αυτά είναι ο τουρισμός. Καθώς ήταν στο μηδέν ξεκινάμε από την αρχή να δημιουργήσουμε έναν νέο ελπιδοφόρο τουριστικό προορισμό. Δεν είναι εύκολο δεν είναι και δύσκολο. Έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη θα πρέπει όμως να κάνουμε σωστές κινήσεις. Το νέο μπραντ είναι μια από αυτές τις κινήσεις που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε”.
Πράγματι η Νάουσα δεν στερείται από αυτά που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες. Τόσα χρόνια έχασε πολλά από την μη αξιοποίηση τους. Εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, η σχολή του Αριστοτέλη όπου συναντηθήκαν δύο από τις πιο συγκλονιστικές μορφές της ιστορίας, ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος. Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 πηγάδια που μπορεί να γίνει ένας προορισμός τεσσάρων εποχών με ανάπτυξη δραστηριοτήτων χειμώνα καλοκαίρι. Το πανέμορφο περιαστικό δάσος του Αγίου Νικολάου, από τα λίγα στο είδος του. Υπάρχει εξαιρετική φύση με τρεχούμενα νερά, ιαματικές πηγές, οινική διαδρομή με πολλά επισκέψιμα οινοποιεία και εξαιρετικό κρασί.
Η πόλη διαθέτει 15 ξενοδοχεία με συνολικά 800 κρεβάτια ενώ υπάρχουν και συνεδριακές υποδομές. Ωστόσο το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης, αυτό στο δάσος του Αγίου Νικολάου είναι κλειστό καθώς λειτουργώντας ως δημοτική επιχείρηση χρεοκόπησε, ενώ και το χιονοδρομικό κέντρο στα Πηγάδια έχει προβλήματα.
“Σε λίγους μήνες θα έχουν βρεθεί επενδύτες και για τα δυο” μας λέει ο Δήμαρχος. “Την ανεύρεση τους έχει αναλάβει γνωστή μεγάλη εταιρεία συμβούλων και είμαστε σε κάλο δρόμο”.
“Όλα αυτά θα υποστηριχτούν από μια σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους” μας λέει ο Δήμαρχος. “Άλλωστε αυτό που θέλουμε είναι να γίνουμε μια πόλη πολιτισμού και τουρισμού. Σε λίγες μέρες η Νάουσα θα γεμίσει από κόσμο για τις μοναδικές απόκριες που διοργανώνουμε με τις Μπούλες. Διοργανώνουμε επίσης φεστιβάλ κινηματογράφου μικρού μήκους, φολκλορικό φεστιβάλ, οινικές γιορτές, πολιτιστικές εκδηλώσεις στο αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο στη Μίεζα, και πολλά άλλα τα οποία θα αναβαθμίσουμε για να φέρνουν κόσμο στην πόλη”.
Τον Δήμαρχο της Νάουσας τον συναντήσαμε στο Ισραήλ (φώτο). Μαζί του ήταν ο αντιδήμαρχος τουρισμού Δημήτρης Μάντσιος ένας άνθρωπος που σε εντυπωσιάζει με την ευγένεια του. Ξέρει πολύ καλά τον τουρισμό καθώς είναι ξενοδόχος. Οι δυο τους ακολούθησαν την αποστολή του Δήμου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της Διπλωματίας των Πόλεων. “Τι γυρεύετε με τους Θεσσαλονικείς” ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο.
“Θέλουμε να γίνουμε τουριστικός δορυφόρος της Θεσσαλονίκης. Η Νάουσα εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν της Θεσσαλονίκης. Αρχικά θέλουμε οι τουρίστες να κάνουν ημερήσιες εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη στη Νάουσα και στη συνέχεια ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις. Σιγά σιγά θα πατήσουμε στα πόδια μας και θα γίνουμε αυτόνομος προορισμός”.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος μας λέει για ένα έργο που θα κάνει τους Ναουσαίους περήφανους. Πρόκειται για την κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη συστήματος παραγωγής ενέργειας από την ύδρευση και την αποχέτευση καθώς στη Νάουσα λόγω υψομετρικής κλίσης τα νερά είναι ορμητικά. “Ετοιμαζόμαστε για την πόλη του μέλλοντος” μας διαβεβαιώνει ο κ. Κουτσογιάννης.
ΣΣ. Το νεο μπραντ της Νάουσας δημιούργησε η βραβευμένη εταιρεία Colibrι που έχει κάνει μεταξύ άλλων το μπραντ της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar