Αποστολή: Πάνος Γεωργιάδης

Ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού , ο οποίος καλύπτει αυτό που λέμε: “τρίτο πόδι” της Χαλκιδικής, διοργάνωσε ένα ακόμη promo tour στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον και δημοφιλούς γαστρονομικού φεστιβάλ MountAthosAreaKOUZINA.
Το Mount Athos Area Kouzina αποτελεί για την περιοχή του Άθω το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς, διαρκεί έναν ολόκληρο μήνα, από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 15 Ιουνίου και εστιάζει στην τοπική παράδοση, που θέλει τους ανθρώπους της αθωνικής περιοχής να τιμούν τη γη τους σε κάθε ευκαιρία, ευχαριστώντας τη για τα δώρα που τους προσφέρει.
Αυτή τη φορά, το γαστρονομικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στην πιο αυθεντική προαθωνική γωνιά, τον ορεινό Στανό που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια της Αρναίας. Ένα γραφικό χωριό με ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους, αλλά και εξαιρετικά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Τα Omorfa taxidia και οι άλλοι καλεσμένοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους, προϊόντα, γεύσεις, συνταγές, παραγωγούς, συνήθειες και πρωτόγνωρα δρώμενα, που δυστυχώς δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα του KOUZINA 2017 και προβάλλεται ισότιμα στις ευρωπαϊκές τουριστικές και γαστρονομικές αγορές.
Η υποδοχή έγινε από τα Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Στανού, όπου σε παραδοσιακή αυλή προσφέρθηκε Ελληνικός καφές, συνοδευόμενος από σπιτική γλυκιά και αλμυρή τραχανόπιτα, γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο, αλλά και τοπικό λικέρ ζούρβο, ένα φρούτο του Αριστοτελικού Δάσους, το οποίο συλλέγεται από τους ντόπιους και αποτελεί υπέροχο κέρασμα κυρίως στις γιορτές.
Η συνέχεια είχε μάθημα παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής, αφού έγινε επίδειξη παρασκευής των παραπάνω κερασμάτων, ενώ ακολούθησε περίπατος στα γραφικά στενά του χωριού. Το ξακουστό στανιώτικο λουκάνικο, φτιαγμένο από ντόπιο χοιρινό κρέας και εσπεριδοειδή, το οποίο συνοδεύεται άριστα με τσοπάνικο γίδινο σκληρό τυρί και ζυμωτό ψωμί, η λαχταριστή κολοκυθόπιτα κ.α., είναι μεζέδες που πρέπει να δοκιμάσετε αν έρθετε εδώ. Μια ακόμη συνταγή που φτιάχνουν οι ντόπιοι στις γιορτές, είναι και το γεμιστό σπληνάντερο, ενώ το λουκούλειο γεύμα θα κλείσει συνήθως, με λίγο ακόμη ντόπιο κρασί και τσίπουρο, αλλά και ροφήματα από βότανα του Αριστοτελικού Δάσους και φτιαγμένα από έμπειρα γυναικεία χέρια.
Απαραίτητη μια επίσκεψη στις εκκλησίες του χωριού, ενώ επιπλέον εντυπωσιακό και συγκινητικό το έθιμο, όπου οι κάτοικοι βγάζουν έξω στα μπαλκόνια τα χαλιά τους για να υποδεχθούν τους ξένους επισκέπτες !
Οι φιλόξενοι Στανιώτες όμως, δεν είπαν την τελευταία τους κουβέντα για να μας εκφράσουν τη χαρά που επισκεφτήκαμε το χωριό τους. Έτσι, μας έδειξαν πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι στην αυλή της κυρίας Ευθαλίας, με φρέσκο γάλα και μαγιά, αλλά και πως παρασκευάζεται ο παραδοσιακός ξινός τραχανάς, ανοίγοντας τα φύλλα, όπου κατόπιν τα στεγνώσουν και τα τρίβουν, προκειμένου να δημιουργήσουν νόστιμες γαλατένιες νιφάδες, οι οποίες μετατρέπονται σε σούπα, που μας προσφέρεται ως πρωινό ή ακόμη και απογευματινό τονωτικό κολατσιό!
Ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε εποχές αγνότητας και φυσικής αυθεντικότητας. Άνθρωποι ζεστοί, με πλατύ χαμόγελο και προπαντός αγάπη για τον τόπο τους, τη γη τους, αλλά και τους άλλους ανθρώπους.
Ο βραδινός γαστρονομικός αποχαιρετισμός είχε πανηγύρι, κοσμοσυρροή, μουσική, χορό, και άφθονα λαχταριστά ζουμερά σουβλάκια, αφού ο Στανός γιορτάζει αύριο Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου την Αγία Χάϊδω. Η απόσταση του χωριού Στανός από τη Θεσσαλονίκη είναι 77 χιλιόμετρα.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments