Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, είναι σίγουρα ο πιο άτυχος υπουργός της παρούσας κυβέρνησης. Του προτάθηκε το Υπουργείο στο παρά πέντε καθώς το αρνήθηκε η Όλγα Κεφαλογιάννη. Πριν καν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για την ανάληψη των καθηκόντων του, του έτυχε η καταστροφή στην Χαλκιδική από τον τυφώνα, που άφησε στο πέρασμα του έξι ξένους τουρίστες νεκρούς, κατεστραμμένο μεγάλο μέρος της περιοχής και τη φήμη της Χαλκιδικής στα τάρταρα.

Πριν τελειώσει η πρώτη  τουριστική σαιζόν της θητείας του, κατέρρευσε η Thomas Cook  με οδυνηρές επιπτώσεις για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος,  του έτυχε η καταστροφή της πανδημίας με τον ελληνικό τουρισμό να βιώνει την χειρότερη κρίση στην ιστορία του.

Όταν ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε τα καθήκοντα του, έδειξε πως τον ενδιαφέρει η ουσία και όχι ο εύκολος εντυπωσιασμός που προκαλούν τα χειραγωγημένα νούμερα αφίξεων. Μίλησε για δεκαετές πλάνο τουριστικής ανάπτυξης, πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Έβαλε ως στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με λιγότερους τουρίστες και περισσότερα έσοδα. Επίσης έχει δρομολογήσει  την αναβάθμιση της τουριστικής προβολής της  χώρας μας που ήταν μακριά από την εποχή της.

Αν και ο τουρισμός είναι η ισχυρή μας βιομηχανία, έχουμε ένα Υπουργείο Τουρισμού παντελώς ανίσχυρο. Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει μόνο του. Για τα πιο σημαντικά χρειάζεται έγκριση από άλλα Υπουργεία,  τα οποία πολλές φορές έχουν την δική τους ατζέντα και σφυρίζουν αδιάφορα. Παρ΄ όλα αυτά, τα καταφέρνει καλά. Όλους αυτούς τους μήνες που είναι  επικεφαλής του Υπουργείου, έδειξε πως είναι περισσότερο τεχνοκράτης και λιγότερο πολιτικός. Σε ένα περιβάλλον δημοσίου, δουλεύει με σχέδιο  και πρόγραμμα χωρίς να τον ενδιαφέρει η δική του προβολή (είδαμε όργια στο παρελθόν από άλλους υπουργούς τουρισμού) αλλά μόνο η προβολή της χώρας.

Κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση του τουριστικού κόσμου καθώς μιλάει τη γλώσσα τους (δεν ήταν αυτονόητο αυτό) ζητάει τη γνώμη τους, τους ακούει και τους ενημερώνει. Δημιούργησε το περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού με τις 13 Περιφέρειες προκειμένου να συντονίσουν το έργο τους καθώς μέχρι πριν είχαμε αυτό που στα  Omorfa Taxidia  ονομάζαμε «του Κουτρούλη ο γάμος».

Η αλήθεια είναι πως το έργο του κ. Θεοχάρη είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο όπως και όλων των ομολόγων του σε όλο τον κόσμο. Η καταστροφή είναι μεγάλη.  Ωστόσο ήταν ο πρώτος που μίλησε για διμερής διακρατικές συμφωνίες για το άνοιγμα του τουρισμού, κάτι που υιοθέτησαν και άλλες χώρες ως τη μόνη ρεαλιστική λύση.  Επιμένει στο τεστ 72 ωρών όσων θα επισκεφτούν τη χώρα μας αν και η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να το επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι τέλειος, αλλά και δεν θα μπορούσε να είναι σε ένα Υπουργείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Εδώ και μέρες δέχεται μια αήθη επίθεση από μέρος του στρατευμένου τύπου. Τον κατηγορούν ως ανίκανο, ανύπαρκτο και παρείσακτο και προδικάζουν την απομάκρυνση του στον πρώτο ανασχηματισμό.  Ψάχνουν να βρουν κάποια δήλωση του, για να φτιάξουν σενάρια και να λασπολογήσουν.

Ποιοι τον πυροβολούν; Πολλοί.

–      Κομματικά στελέχη που δεν του συγχωρούν πως δεν είναι δικός τους αλλά ξενόφερτος.

–      Κάποιοι που εποφθαλμιούν τη θέση του.

–      Κάποιοι άλλοι που έπαιρναν εύκολα δουλειές από το συγκεκριμένο Υπουργείο και τους  στέρησε τη μαρμίτα.

–      Ξερόλες  αλαζονικοί δημοσιογράφοι που νομίζουν πως επηρεάζουν καταστάσεις και απαιτούν υποταγή.

Είναι πραγματικά ανήθικο καθώς ο Υπουργός Τουρισμού και οι συνεργάτες του, δίνουν μια μεγάλη μάχη για να σταθεί όρθιος ο τουρισμός και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάκαμψη του. Είναι μια μάχη που απαιτεί την στράτευση όλων και όχι υπονόμευση εκ των έσω. Μετά το τέλος της κρίσης θα έχουμε την ευκαιρία να τον κρίνουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο. Κάποιοι όμως βιάζονται για εντελώς ιδιοτελείς λόγους…

 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar