Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης

Η κινηματογραφική ταινία Mamma Mia, ήταν μια ρομαντική καλοκαιρινή κομεντί που προβλήθηκε στις αίθουσες όλου του κόσμου το 2008. Με προϋπολογισμό 52 εκατομμύρια δολάρια και 610 εκατομμύρια εισπράξεις, η ταινία ήταν ένας ύμνος στην καλοκαιρινή και κυρίως τουριστική Ελλάδα. Υπέροχη μουσική από τους θρυλικούς ABBA, καταπληκτικά σκηνικά, πλημμυρισμένη από έντονο φως και χρώματα, καθώς τα γυρίσματα της πραγματοποιήθηκαν στα ονειρεμένα τοπία του Πηλίου, της Σκόπελου και της Σκιάθου.  Όσο για το cast της ταινίας, τα ονόματα της Μέριλ Στριπ, του Πιρς Μπρόσναν, του Κόλιν Φερθ και της Τζούλι Γουόλτερς, μόνο δέος μπορούν να προκαλέσουν στους φίλους του κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου.

Όσοι είδαν την ταινία -ακόμη και οι Έλληνες φυσικά- είπαν πως βγαίνοντας από την αίθουσα, είχαν μια έντονη επιθυμία να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα μέρη που γυρίστηκαν οι σκηνές της ταινίας. 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά, δεν καταφέραμε να “εκμεταλλευτούμε” τη δυναμική της διαφημιστικής προβολής που μας πρόσφερε η ταινία.

Τα Omorfa Taxidia είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να συνομιλήσουν με την Μαρία Βογιατζόγλου, έναν άνθρωπο που έζησε “από μέσα” καταστάσεις εκείνο το διάστημα, αφού στο ξενοδοχείο της το Skopelos Village  φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των ηθοποιών που συμμετείχαν στην ταινία. Επιπλέον είναι η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου. Όπως μας λέει η κ. Βογιατζόγλου : ” Για είκοσι τρεις ημέρες που διήρκησαν τα γυρίσματα, ζήσαμε μια απίστευτη εμπειρία που δύσκολα θα την ξεχάσουμε ποτέ στη ζωή μας. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στη Σκόπελο και συγκεκριμένα στην εκπληκτική Παραλία Καστάνη, στον Αμάραντο, ενώ γυρίστηκαν και από μια σκηνή στη Νταμούχαρη στο Πήλιο και το λιμάνι της Σκιάθου μια άλλη”. 

Στην ερώτησή μας, για το πως επιλέχθηκαν οι Σποράδες, η κ. Βογιατζόγλου μας απάντησε πως υπάρχουν δύο ερμηνείες. Στην πρώτη, λέγεται πως οι παραγωγοί της ταινίας πετούσαν με ελικόπτερο πάνω από τα Ελληνικά νησιά για να δουν ποιο είναι το πιο πράσινο και με γαλάζιες παραλίες. Στη δεύτερη περίπτωση, σημαντική συμβολή είχε η πρώην υπουργός Φάνη Πάλη Πετραλιά, η οποία έχοντας σπίτι στην Καστάνη, παρείχε κάθε διευκόλυνση και βοήθεια ώστε να στηθούν τα συνεργεία και να έχουν υποδομές σε ηλεκτρισμό, νερό κ.α.

Όσο για τι κέρδισε η Σκόπελος, είναι αυτονόητο πως αυξήθηκε κατακόρυφα από την επόμενη χρονιά, η εισροή τουριστών και συνεχίζει : “Ακόμη και σήμερα έρχονται ταξιδιώτες με σκοπό να ψάξουν και να βρουν τα σημεία των γυρισμάτων, ώστε να ζήσουν το μύθο και τα συναισθήματα του Mamma Mia. Τοπικά τουριστικά γραφεία οργανώνουν θεματικές εκδρομές στα δημοφιλέστερα μέρη της ταινίας, όπως τις παραλίες αλλά και τον Αη Γιάννη στο Καστρί, το εκκλησάκι όπου έγινε η τελετή του γάμου κ.α. Δυστυχώς όμως δεν εκμεταλλευθήκαμε στο μέγιστο βαθμό αυτό το πλεονέκτημα. Τους φιλοξενήσαμε με την καρδιά μας με τη γνωστή Ελληνική ζεστή συμπεριφορά και παρείχαμε οτιδήποτε ήταν απαραίτητο ώστε να διευκολυνθούν στη δουλειά τους. Θεωρώ λάθος που δεν είχαμε ζητήσει τότε κάτι σαν “αντάλλαγμα”. Ούτε καν να έχουμε το δικαίωμα, να βγάλουμε εμείς οι ίδιοι προς τα έξω την προβολή του τόπου μας.

Οι υπεύθυνοι της ταινίας ήθελαν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των ηθοποιών, ακόμη και κάποια χρόνια μετά την προβολή της ταινίας και εμείς το σεβαστήκαμε. Μας είχαν παρακαλέσει να είμαστε διακριτικοί και να μη δημοσιοποιήσουμε εικόνες από προσωπικές στιγμές, κάτι που σεβαστήκαμε για τα επόμενα χρόνια ώστε να καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από την ταινία .

Θα μπορούσαν όμως οι  τότε αρχές και οι φορείς του τόπου, να πετύχουν μια συμφωνία όπως πχ να ζητήσουν να αναφερθούν στη συνέντευξη τύπου, το όνομα του νησιού μας, ή ακόμη και να διατηρηθούν σκηνικά όπως η “εξέδρα” στην παραλία, ώστε να τα επισκέπτονται οι τουρίστες και να βιώνουν τις στιγμές του έργου. ” Άραγε χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία από άγνοια ή από αδιαφορία ; ” τη ρωτάμε. ”  Ήταν  και άλλα τα χρόνια τότε. Δεν ξέραμε πόσο ισχυρή επιρροή και  δύναμη είχε η διαφήμιση και το διαδίκτυο” μας απαντά με λίγη πικρία και συνεχίζει συγκινημένη : ” Όταν διοργανώσαμε σαν ξενοδοχείο ένα πάρτι προς τιμήν τους, η Μέριλ Στριπ με μια μοναδική ευγένεια που δεν έχω συναντήσει άλλη φορά, μου έγραψε και μου χάρισε ένα ιδιόχειρο κείμενο εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για ότι κάναμε για αυτούς”.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το Mamma Mia Νο 2 δεν θα γυριστεί ξανά στην Ελλάδα αλλά στην Κροατία. Αναφέρεται πως επελέγη η συγκεκριμένη χώρα, αφού προσέφερε δελεαστικά φοροαπαλλακτικά  και εκπτωτικά κίνητρα στους κινηματογραφικούς  παραγωγούς, με αποτέλεσμα την απώλεια για εμάς τεράστιας δωρεάν διαφήμισης και προβολής.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments