Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχιμαγείρων που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, δεν συμμετείχαν μόνο διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και μία… αυτοδιοίκητη περιοχή, αυτή του Αγίου Όρους. Η μαγειρική των μοναχών στο περιβόλι της Παναγίας έχει τη δική της θέση στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον μοναχό Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη η παρουσία του στο συνέδριο.
Στη σύντομη παρουσίαση που έκανε μίλησε για την απλότητα της αγιορείτικης κουζίνας, αλλά και για την πνευματικότητα που συνοδεύει την παρασκευή του φαγητού. Αμέσως μετά, οι σύνεδροι τον ακολούθησαν στον εξωτερικό χώρο του περιπτέρου 13, όπου είχαν στηθεί πυροστιές με ξύλα και με τα μεγάλα ταψιά που είχε φέρει για την επίδειξη μαγειρικής ο μοναχός Επιφάνιος. Η συνταγή με ψάρι απλή και εύκολη, εκελέστηκε επιτόπου και προσφέρθηκαν μικρές μερίδες σε όλους. Τα σχόλια των σεφ που τη δοκίμασαν ήταν ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό καλών υλικών, απλότητας και νοστιμιάς.
Σύμφωνα με τον Επιφάνιο, η αγιορείτικη μαγειρική διατηρεί την παράδοση της ελληνικής κουζίνας, που τείνει να εκλείψει από το τραπέζι μας, τη στιγμή μάλιστα που άλλες εθνικές κουζίνες την ανακαλύπτουν και περιλαμβάνουν στοιχεία της στα δικά τους εδέσματα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments