Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

To 1993 το Συμβούλιο της Επικρατείας το χαρακτήρισε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ωστόσο αυτό δεν συγκίνησε τους πάσης φύσεως αρμοδίους καθώς παραμένει αφημένο στην τύχη του. Μιλάμε για το Καραμπουρνάκι αυτό το διαμάντι που από μόνο του σε κάνει να ερωτευτείς τη Θεσσαλονίκη.
Το Καραμπουρνάκι ή Μικρό Καραμπουρνού ή Μικρό Έμβολο όπως ονομάζεται το ακρωτήριο, βρίσκεται στην Καλαμαριά. Ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το 1989 καθώς γίνονται ανασκαφές σε προϊστορικό οικισμό όπου υπήρχε η αρχαία Θέρμη και το λιμάνι της.
Μέχρι πριν λίγο καιρό οι Θεσσαλονικείς το προσπερνούσαν βιαστικά. Μόνο οι ταξιτζήδες σταματούσαν τακτικά για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους στο άλσος δίπλα στο Παλατάκι. Στις παράξενες μέρες που ζούμε, πολλοί Θεσσαλονικείς το ανακάλυψαν και πάλι, καθώς επιλέγουν την περιοχή για το απαραίτητο καθημερινό περπάτημα της καραντίνας.
Η διαδρομή που σας προτείνουμε ξεκινά από την Αρετσού και φτάνει μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και πίσω. Είναι μια περιοχή που τη μοιράζονται οι Δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης.
Ξεκινώντας από την περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς, την μαρίνα του οποίου βλέπουμε από ψηλά, διασχίζουμε το όμορφο αλλά γεμάτο σκουπίδια άλσος από πεύκα για να φτάσουμε στο Παλατάκι. Ένα πανέμορφο κτίριο στο καλύτερο σημείο της πόλης, αφημένο και αυτό αφύλαχτο στην τύχη του να ρημάζει. Διαχρονικό μνημείο αδιαφορίας και ανικανότητας των αρμοδίων αυτής της πόλης. Ένα έγκλημα σε βάρος της Θεσσαλονίκης, χωρίς τιμωρία.
Στη συνέχεια προσπερνάς την ναυτική διοίκηση Βορείου Ελλάδος με τα κανόνια της στραμμένα προς τη θάλασσα φτάνουμε στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης που αν και Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς.
Μετά τον Όμιλο φτάνουμε στον Κελλάριο όρμο, άλλο ένα παρατημένο διαμάντι. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τον καθαρίζουν από σκουπίδια μια φορά το χρόνο. Οι αμμώδης παραλία του μας θυμίζει πως κάποτε εκεί οι Θ
εσσαλονικείς έκαναν τα μπάνια τους, πριν έρθει η αντιπαροχή και ρημάξει τη μοίρα αυτής της πόλης. Προσπερνώντας διάφορα εμπόδια που βάζουν παράνομες κατασκευές, πρόχειρα ή πολυτελή αυθαίρετα, καταλήγουμε στο Μέγαρο Μουσικής.
Προτιμήστε να κάνετε τη διαδρομή το απόγευμα την ώρα του δειλινού. Οι εικόνες που βλέπεις είναι απίστευτης ομορφιάς.
Μπορώ να φανταστώ εύκολα πόσο αξιοποιημένη θα ήταν αυτή η περιοχή σε κάποια άλλη χώρα που έχει στοιχειώδη καθημερινό πολιτισμό και σέβεται την ιστορία της και το φυσικό της κάλος. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο ανάξιοι κληρονόμοι είμαστε αυτής της απίστευτης κληρονομιάς…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments