Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προβολής των Μνημείων της Θεσσαλονίκης και των διαδρομών περιήγησης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς και η αντίστοιχη εφαρμογή (App) για κινητές συσκευές με τίτλο «Περιηγηθείτε στα μνημεία της πόλης μας», παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 32ης Philoxenia.
Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η τεχνολογία που αξιοποιήθηκε είναι αυτή των Story Maps, που επιτρέπει τον συνδυασμό χαρτών με αφηγηματικό κείμενο, με εικόνες και περιεχόμενο πολυμέσων.
Μέσω της πλατφόρμας και της εφαρμογής δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ενημερωθεί για μνημεία και σημεία της πόλης, να ξεναγηθεί σε αυτά, να επιλέξει από ένα πλήθος θεματικών διαδρομών, με κριτήρια τα ενδιαφέροντα του, τον διαθέσιμο χρόνο του, ακόμη και τη δυνατότητα ή το επίπεδο προσβασιμότητας, προτείνοντας την καλύτερη, κατά περίπτωση, διαδρομή.
Η εφαρμογή αποτελείται από τρία τμήματα. Το πρώτο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα σύγκρισης της σημερινής εικόνας του γεωγραφικού χώρου του Δήμου με την αντίστοιχη του 1940. Το δεύτερο, και κύριο τμήμα, παρέχει πληροφορίες (φωτογραφίες, κείμενα, πολυμέσα) γύρω από τα μνημεία της πόλης. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα, αποτελεί και την τεχνολογική καινοτομία την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τη συνεργατικότητα και την αμεσότητα που επιθυμεί να καλλιεργήσει με τον πολίτη και το οικοσύστημα της πόλης, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα του κάθε χρήστη να μεταφορτώνει φωτογραφίες μνημείων που συλλέγει ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η δυνατότητα διασύνδεσης με άλλες εφαρμογές ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι οποίες μοιράζονται τον ίδιο σκοπό, αυτόν της προβολής και ανάδειξης του ιστορικού, πολιτιστικού περιεχομένου της πόλης και των σύγχρονων τουριστικών προϊόντων που προσφέρει.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε αντίστοιχη εφαρμογή ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με τίτλο «In the loop», η οποία χαρακτηρίζεται από συγγενική δομή.
Η πλατφόρμα και η εφαρμογή της λειτουργούν ήδη μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης: ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments